‘Als je niet steeds verder automatiseert, blijf je op je zolderkamertje met je Excel in de weer.’
Esmée Jongejans is product owner en projectmanager bij de Buurtboer. In haar vorige blog vertelde ze al hoe boerenslimheid en technologie samengaan. In deze blog vertelt ze hoe werkwijzen als Agile en Scrum de Buurtboer helpen bij het steeds weer samenstellen van die unieke bedrijfslunch.
Niets staat hier stil
Bij de Buurtboer gebruiken we verschillende methodes zoals Lean, Agile en Scrum. Onze overtuiging is dat er niet een vaste werkwijze is die je op alles kunt toepassen, we kijken per project en per situatie hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. Niets staat hier stil, elke keer passen we ons aan naar de situatie en naar hoe de omgeving op dat moment reageert. We werken ook niet met een vast projectteam, we sluiten altijd mensen aan met de kennis en vaardigheden die we op dat moment nodig hebben, zowel intern als extern.
Constant op zoek naar verbeteringen
Als product owner en projectmanager bij de Buurtboer kijk ik voortdurend naar waar verbeteringen mogelijk zijn, of het nu gaat om ons eigen plansysteem, de website of onze Buurtboer-app. Als ik verbeteringen zie, omschrijf ik hoe we dat voor ons zien en waar we naartoe willen. Samen met onze externe ontwikkelaars bekijk ik dan wat de mogelijkheden zijn, hoeveel tijd het kost om het in te laten bouwen en natuurlijk wat het ons oplevert. Op basis daarvan beslissen we of we de verbetering doorvoeren of niet.
Grotere projecten in sprints
Pakken we grotere projecten op, dan werken we in sprints. Ik werk de user stories dan zoveel mogelijk in detail uit voordat er een inschatting wordt gemaakt van het benodigde budget. Vervolgens gaat het team van ontwikkelaars aan de slag. Na een week of twee komen ze bij mij terug en ga ik testen. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, ik ga daarvoor met gebruikers aan tafel zitten om zo feedback te verzamelen. Die feedback gaat terug naar de ontwikkelaars waarna er nog wat finetuning plaatsvindt voor de vernieuwing live gaat.
Naar je einddoel in kleine stapjes
Zo is het introduceren van Bibi, het algoritme achter ons plansysteem ook in meerdere sprints gegaan. Dat had zoveel invloed op onze manier van werken. We zijn begonnen met één sprint, toen die naar ons zin was, hebben we die live gezet. Daar zijn we weer op verder gaan borduren; we kunnen dan ervaren hoe het in de praktijk werkt en wat er beter kan. Natuurlijk houden we altijd ons einddoel voor ogen: het automatiseren van het planningsproces. Maar we doen dat in kleine stapjes zodat we tussendoor kunnen testen en we onderweg ernaar kunnen bijschaven en finetunen. Begin dit jaar hebben we weer drie sprints met verbeterslagen gemaakt om Bibi nog slimmer en beter en sneller te krijgen. Zo maken we elke keer stappen vooruit. We kunnen het wel helemaal vooraf uitdenken en in één klap doorvoeren, maar als blijkt dat het toch niet was zoals we voor ogen hadden, hebben we onnodig geld en tijd geïnvesteerd.
Technologie randvoorwaarde voor snelgroeiend bedrijf
In dit digitale tijdperk wordt alles steeds slimmer ingericht. We kunnen eenvoudigweg niet achterblijven: om te kunnen groeien en winstgevend te blijven moeten we automatiseren. Op dit moment hebben we een flinke voorsprong in de markt, maar als we niet blijven verbeteren, worden we straks voorbijgesneld. Met steeds meer personeel aannemen, redden we het niet; we willen drie tot vier keer zo groot worden met hetzelfde team. Dat lukt alleen als we continu onze technologie verbeteren, verder automatiseren en sneller worden. Dat geldt naar ons idee voor elk (tech-)bedrijf. Als je dat niet doet, blijf je op je zolderkamertje met je Excel in de weer.
Meer weten?
De Buurtboer zet zich in voor het verbeteren van de lunchcultuur bij werkend Nederland. Gun je jouw medewerkers ook een lekkere en gezonde lunch? Bestel een proeflunch of neem contact op om eens over jouw wensen te praten. We helpen je graag!