Composteren om voedselverspilling op kantoor tegen te gaan

In de bedrijfscateringsector wordt jaarlijks 5 miljoen kg voedsel weggegooid. Dat is even slikken.. Door actief bij te dragen aan zero food waste, kunnen we de totale voedselverspilling verminderen in 2030. Het is dan ook niet alleen thuis belangrijk om minder voedsel te verspillen, maar ook op kantoor. Veel etenswaren kunnen prima gerecycled worden door deze te composteren. In deze blog lees je alles over composteren en hoe jij dit thuis of op kantoor zelf kunt doen!

De voordelen van composteren

Naast het feit dat er door middel van composteren minder voedsel verspild wordt, brengt het nog andere voordelen met zich mee. Compost is namelijk een goede meststof voor de bodem van je tuin. Bovendien gaat het kwaadaardige bacteriën en schimmels tegen en bevordert het de wortelgroei. En dankzij het organische materiaal dat compost bevat, wordt water lang vastgehouden en pas losgelaten wanneer de bodem droger wordt.

Hierdoor wordt voorkomen dat de bodem uitdroogt. Ook erosie en verzuring van de bodem en meststofverlies worden tegengegaan. Compost versnelt daarbij in het voorjaar de opwarming van de grond, zorgt ervoor dat de humus in de grond wordt vernieuwd en dat de microbiologische flora en fauna worden geactiveerd.

De manieren van compost verzamelen

Je kunt compost op verschillende manieren verzamelen. De gemakkelijkste is door een composthoop in de tuin te maken, met de aanwezige planten. Ook kun je bladeren verzamelen door middel van een bladkorf, die eenvoudig te maken is met kippengaas. Keuken- en tuinafval kun je opvangen in een compostvat, dat je bij de gemeente kunt aanvragen. En natuurlijk kun je ook kiezen voor de meest bekende optie: het maken van een composthoop. Dit kan een open composthoop zijn, maar je kunt deze ook afschermen met pallets, bijvoorbeeld. Wil je van keukenresten snel compost maken? Gebruik hiervoor een compostmolen. Bovendien bestaat er nog wormencompost en een composttoilet.

Zo begin je thuis met composteren

Als je thuis wilt composteren, kun je gebruik maken van één of meerdere van de bovenstaande methoden. Zorg er bij welke methode dan ook voor dat je eerst alles klein maakt. Zo vergroot je de oppervlakte van de producten en kunnen bacteriën en schimmels de producten sneller verwerken. Wat betreft de verhoudingen: ongeveer de helft moet bestaan uit groen, sappig en vers materiaal en de andere helft uit bruin, droog en harder materiaal. Om altijd aan die verhoudingen te komen, is het handig om in de winter alvast veel bruin materiaal te verzamelen. Dit is dan volop aanwezig en kan lang bewaard worden. In de lente en zomer is er juist meer groen materiaal te vinden, waardoor de verhoudingen weer gelijk liggen.

Composteren op de werkvloer

Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, kun je op verschillende manieren composteren. Op alle werkplekken kan het groenafval worden verzameld en worden gecomposteerd. Werk je in de buurt van een natuurgebied? Dan is het makkelijker om groene of bruine materialen te verzamelen. Maar dit is natuurlijk niet altijd het geval. Een speciale compostbak kan daarom uitkomst bieden. Dit is een bak met je groenafval en andere materialen die op de ideale manier is ingericht voor wormen, die er vervolgens compost van maken. Wil je naast composteren ook actief bijdragen aan de strijd tegen voedselverspilling? Onze bedrijfslunch wordt op maat gemaakt. Zo ontvang je de juiste hoeveelheden lunch voor jouw team. Neem hieronder contact met ons op voor de mogelijkheden!

Probeer de Buurtboer een week uit

Vraag vrijblijvend een proefweek aan en ontvang bij je eerste week proeven 25% korting!

"*" indicates required fields

Hidden
Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.