‘Dat massale van Tony Robbins triggerde mij om eindelijk mijn jaardoelen op te schrijven.’

Voor mij is tijd, en vooral het gebrek eraan, een van de grootste uitdagingen in mijn ondernemersbestaan. Of het nu komt doordat ik zoveel dingen leuk vind of doordat ik stelselmatig overschat hoeveel ik op een dag voor elkaar kan krijgen, feit is dat ik vaak een race tegen de klok ervaar. Gelukkig zijn er een aantal dingen waarvan ik in de loop der jaren heb geleerd dat ze me helpen en een houvast geven.

Focus vasthouden

Zo heb ik inmiddels verschillende personen om me heen verzameld die me helpen prioriteiten te stellen: onder andere mijn maandelijkse coach en een vaste groep ondernemers die ik op regelmatige basis zie bij het netwerk van de Entrepreneurs’ Organization. Deze gestructureerde gesprekken zorgen dat de dingen die voor mij persoonlijk en zakelijk belangrijk zijn niet van mijn lijstje verdwijnen. Als ik me te veel laat regeren door de waan van de dag, staat er steeds iets anders bovenaan mijn lijstje en heb ik moeite de juiste focus vast te houden.

Mijn persoonlijke jaarplanning

Ondanks mijn scepsis heb ik eerder dit jaar een van de sessies van Tony Robbins bijgewoond. Robbins is een Amerikaanse ‘motivational speaker’ die vooral op het podium in volle zalen zijn verhaal houdt. Ik hou eigenlijk helemaal niet van massale bijeenkomsten, maar mijn nieuwsgierigheid won het van mijn terughoudendheid. Tot mijn grote verbazing vond ik het juist heel erg interessant. Dat massale riep een bepaalde energie op waardoor ik als deelnemer veel makkelijker de diepte in kon bij de verschillende oefeningen. Het heeft mij veel geleerd over hoe energie bij mij kan werken, in positieve en negatieve zin. Het heeft er onder andere voor gezorgd dat ik heel duidelijk en concreet mijn eigenlijk persoonlijke jaardoelen kon formuleren. Dat stond al een tijdlang op mijn to-do-list, maar dat kwam er steeds niet van. Nu wel. Daardoor was het me ineens heel duidelijk waar ik me niet meer mee bezig wil houden, wat heel veel ruimte in mijn hoofd en agenda gaf.

Virtuele hulp

Ik werk graag met onze projecttool Asana, voor mij heel efficiënt, zowel zakelijk als privé. En een heerlijke luxe op het gebied van mijn mail en administratie is de komst van mijn personal assistant. Zij is – in tegenstelling tot ikzelf – heel erg van de structuur en kan zeventig procent van mijn mails behandelen en zorgt dat de facturen en andere voor mij saaie formulieren online worden verwerkt. Zo vraagt het van mij minimale inspanningen en mis ik geen belangrijke deadlines meer. Dat is dan weer een voordeel van deze tijdsgeest: het brede aanbod online apps en programma’s die voor mij voor een enorme efficiency zorgen in al mijn administratieve taken van het ondernemen.

En jij?

Ik blijf het een uitdaging vinden om de juiste balans te vinden. Het is een onderwerp dat me erg bezig houdt en ik realiseer me dat er geen heilige graal is. Daarom laat ik me graag inspireren op dit vlak en sta ik altijd erg open voor andermans ervaringen. Wat doe jij om even te ontsnappen aan die ratrace? Ik kijk uit naar je ervaringen en tips! Deel ze via LinkedIn, Facebook of Instagram.