De Buurtboer in de Food100;
Voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen
Oprichters van de Buurtboer, Caroline van der Lande en Nikki Wiesman, zijn als gamechanger opgenomen in de lijst van 100 voedselverbeteraars van Nederland. De Food100 is een netwerk van gevestigde leiders en aanstormend talent binnen de voedselbranche. Het netwerk wil foodgeneraties verbinden en wil het gevestigde leiderschap inspireren en de nieuwe generatie kansen bieden om met nieuwe food initiatieven de toekomst vorm te geven. Caroline: ‘Geweldig om als gamechanger te worden gezien, echte impact maak je met elkaar, ik ben trots dat de Buurtboer hier onderdeel van uit mag maken.’
Tij keren
Het voedselsysteem van nu is niet goed genoeg voor de 21ste eeuw. De epidemie van obesitas, aantasting van biodiversiteit, industrialisering van de landbouw, verminderd dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaatopwarming zijn de ongewenste gevolgen van een groeiende wereldbevolking en de noodzaak deze goedkoop te voeden. Deze race to the bottom in food moet gekeerd worden.
Best practices
‘Toen we de Buurtboer 7 jaar geleden startten hebben we als doel gesteld een betere oplossing te zijn voor de kantoorlunch’. Anders dan veel bedrijfslunchcateraars besloot de Buurtboer precies op maat te leveren om zo het probleem van derving in de cateringwereld uit te bannen. Revolutionair? ‘Nee’, zegt Caroline, ‘eerder gewoon logisch, maar blijkbaar niet zo logisch dat iedereen dit al doet. We willen graag onze best practices delen met anderen zodat we op grotere schaal verandering teweeg kunnen brengen.’
Gewoon logisch
Er zijn meer duurzame keuzes die de Buurtboer gewoon logisch vindt, zoals de keuze voor elektrische bedrijfsauto’s, kansen geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een nauwe samenwerking met de Voedselbank en niet te vergeten, het werken met lokale leveranciers. ‘Maar er liggen nog genoeg uitdagingen om het bedrijf ook op andere niveaus duurzamer te krijgen, daar gaat de Food100 ons zeker bij helpen.’