De Buurtboer in Kopenhagen!

Van ‘Smorrebrod’ tot Street Food – De Buurtboer ontdekt de Deense keuken!

Bij het reilen en zeilen bij de Buurtboer hoort soms ook komen en gaan. Eerder dit jaar emigreerde onze officemanager Lindsay naar Kopenhagen. De Buurtboer nam afgelopen weekend een kijkje.

Bij de eerste stap uit het vliegtuig begint ons culinaire hart sneller te kloppen. Wat een hoop hippe foodketens! Van moderne juicebars (o.a Joe and the Juice) tot urban food markets, deze trip belooft wat! Een korte metro rit brengt ons naar Frederiksberg, een gemeente binnen Kopenhagen. Vanuit deze plek gaan wij de komende dagen de stad verkennen, en nog belangrijker; de Deense keuken ontdekken!

De specialiteiten uit de Deense keuken zijn op een hand te tellen, maar wat ze doen, doen ze goed. De eerste avond genieten we van een heerlijke salade, geserveerd met stevig roggebrood en hummus. Roggebrood is één van deze specialiteiten en vind je terug in de vorm van smörrebröd- een rijkelijk versierde boterham met de meest uiteenlopende belegvariaties.

Men combineert graag zacht met krokant, zout met fris of neutraal, zilt met kruidig of hartig met zoet. Daarnaast maken de Denen er een waar kunstwerk van

door de boterhammen af te maken met kleurrijke groenten of kruiden. Een ander veelvoorkomende lunch is de ‘eggwrap’. Een omelet gevuld met groenten, vlees of vis afgemaakt met een avocado of pestodressing. Een vers fruitsapje erbij en je lunch is compleet.

de buurtboer kopenhagen

Deze lekkernijen vind je onder andere in de Torvehallerne, een markthal waar ze alleen de beste kwaliteitsproducten serveren. De twee hallen nabij de stad worden verbonden door marktkramen met lokale groenten en fruit. Romanesco’s, gele bloemkolen, je vindt het allemaal. Ook de streetfood markets zijn hier in opkomst. Zo vind je ‘Copenhagen Street Food’ op The Paper Island. Gekleurde foodtrucks in een loods aan de haven, waar je kunt genieten van o.a. Italiaanse panini’s, frisse meloensoep, taco’s en culinaire hotdogs.

Kopenhagen is een veelzijdige, dynamische en culturele stad, die veel te bieden heeft. Van gratis yoga- en Indiase danslessen in het park tot muziekconcerten en festivals. Ook de Deense keuken heeft ons verrast. Specialiteiten in oneindige variaties, de één nog lekkerder dan de ander. Mensen zijn hier gewend om gezond en gevarieerd te eten. Juicebars, granolabars en geurende foodhallen hebben de overhand. Een klein verschil met Nederland: waar we op de Deense luchthaven werden verwelkomd door een biologische Urban Food Market, lopen we bij terugkomst op Schiphol tegen de Burger King aan. Maar een kleine opsteker: waar Denemarken op het gebied van ‘street food’ nog in de kinderschoenen staat, zijn we in Nederland al langer bekend met de ‘rollende keukens’. Zo hip zijn we dan ook wel weer..