De juiste nieuwe medewerker? Zo lukt het!

Het is vandaag de dag nogal een uitdaging om nieuwe medewerkers te vinden. Laat staan om de juiste medewerkers te vinden die ook nog eens zo’n goede match vormen met je bedrijfscultuur dat ze echt happy zijn en willen blijven. Clem Peters, Head of Sales bij de Buurtboer, vertelt hoe ze bij de Buurtboer zorgen voor de juiste fit.

Een goed proces geeft houvast

Als we op zoek gaan naar nieuwe mensen dan begint het voor ons met het schetsen van een heel duidelijk beeld. Wat voor skills zijn essentieel om succesvol te worden en wat voor soort persoon zoeken we? Om de juiste persoon te kiezen uit een groep gelijke kandidaten helpt het ons om een goed proces op orde te hebben waarmee alle betrokkenen bekend zijn en dat iedereen volgt. Zo voorkom je dat je je laat leiden door tijdsdruk of een goede eerste indruk. Voor het vinden en aannemen van de juiste mensen hebben we bij de Buurtboer de selectieprocedure Topgrading, ingericht op basis van het boek Who van Geoff Smart en Randy Street. Het mooie van deze methode is dat je heel makkelijk patronen bij kandidaten ontdekt. Het hebben van een bepaalde procedure geeft structuur en houvast en voorkomt dat je te veel op basis van gevoel mensen aanneemt. Daarnaast is het fijn om een framework te hebben, zeker als je zelf van nature niet heel gestructureerd bent 😉. Een scorecard waarop de verschillende skills beoordeeld worden op een schaal van 1-10 maakt het geheel af.

Aan de lunchtafel leer je pas echt iemand kennen

Ons selectieproces bestaat uit vier stappen: een kort telefonisch screening interview, een zogenaamd Who-interview, een Focused-interview dat een nog gedetailleerder beeld geeft van de kandidaat en uiteindelijk een referentiecheck. Dit klinkt misschien als uitgebreid, maar je kan er juist veel tijd door besparen: de telefonische screening duurt bijvoorbeeld maximaal twintig minuten en hiermee voorkom je dat je anderhalf uur kwijt bent aan een face-to-face-gesprek met een ongeschikte kandidaat. Bij deze stappen hoort eigenlijk nog een vijfde stap: meelunchen, want aan de lunchtafel leer je tenslotte pas echt iemand kennen 😉. Dat geldt ook voor potentieel nieuwe collega’s. Het is voor ons interessant. Gaat iemand direct in gesprek of kijkt iemand de kat uit de boom? Maar ook voor de kandidaat is dit een belangrijk moment. Dit zijn de mensen waar je elke dag mee te maken gaat krijgen en dit is het product waar je mee gaat werken; hoe voelt dat?

Goede fit

Zo’n proces lijkt misschien veel tijd te kosten, maar als je het strak achter elkaar plant kan je binnen een week een nieuwe collega verwelkomen. En dat is lekker, want dan kan je doen waar het echt om draait: met de juiste mensen aan de business werken. Het werpt zijn vruchten af. De collega’s die ik heb aangenomen volgens dit proces zijn een echt goede fit gebleken wat betreft cultuur en functie. Mede daardoor is de sfeer in het team top. Er is vertrouwen en mensen vinden het leuk om met elkaar samen te werken. Wat mij betreft belangrijke voorwaarden voor groei!

Nieuwsgierig?

De Buurtboer zet zich in voor het verbeteren van de lunchcultuur bij werkend Nederland. Gun je jouw – toekomstige – medewerkers ook een lekkere en gezonde lunch? Bestel een proeflunch of neem contact op om eens over jouw wensen te praten. We helpen je graag! Uiteraard hoor ik ook graag van je als je meer wil weten over ons aannameproces.

Ben je geïnteresseerd in zo’n leuke baan bij de Buurtboer? Check dan onze vacatures.