De liefde voor je medewerkers gaat – ook – door de maag
Van Marketing Manager droge soepen bij Heinz naar leverancier van bedrijfslunches waar iedere medewerker blij van wordt. Caroline van der Lande deed het. Waarom? Dat vertelt ze in deze blog.
Energie om je werk goed te kunnen doen
Ik had een interessante marketingfunctie bij Heinz voor het merk Honig. We deden veel marktonderzoek om het merk te verbeteren. Onderzoeken op harde data en veel ruimte om te experimenteren, dat paste helemaal bij mijn drive om resultaatgericht te werken. Toch ging het me op een goed moment tegenstaan om voor de categorie droge soep marketing te doen. Ook de bedrijfskantine was weinig inspirerend voor een food company. Daar zat ik dan elke werkdag, met een bammetje met plastic kaas en verlepte sla. Hoe haal je daar in hemelsnaam genoeg energie uit om de hele dag je werk goed te kunnen doen? Het zaadje voor de Buurtboer was geplant.
Met elkaar lunchen goed voor de sfeer
Ik ging op onderzoek uit. Met ondernemers praten, veel koffieafspraken plannen om inspiratie op te doen. Mijn ervaring met de kantine van Heinz bleek ook de dagelijkse lunchervaring bij het mkb in Amsterdam. En dat terwijl samen eten een belangrijk sociaal onderdeel van de werkdag is. Veel werkgevers willen dan ook graag dat hun mensen tijd met elkaar doorbrengen tijdens de lunch. Dan moet je natuurlijk wel iets op tafel zetten dat de moeite waard is. Thuis geef je je gasten toch ook geen wit bolletje met kaas? Zie het als een stuk waardering op de lunchtafel.
Schaalbare business gebaseerd op data
Samen met mijn partner, Nikki Wiesman, startte ik de Buurtboer. Onze corebusiness? Bedrijfslunches leveren volgens drie speerpunten: vers, ambachtelijk en gemakkelijk. Als leverancier van verse bedrijfslunches leveren we kisten met echt verse producten van ambachtelijke leveranciers. De eerste jaren vervulden we als oprichters allerlei uiteenlopende rollen, van koerier tot inpakker. We wilden de Buurtboer wel meteen groot en goed in de markt zetten en daarbij hoorde ook meteen investeren in goed personeel. En het investeren in slimme systemen. Als je een schaalbare business wil creëren, heeft het immers geen zin om twintig planners zich over een Excel-sheet te laten buigen. Dan blijven we klein en kunnen we te weinig toegevoegde waarde bieden. Daarom werken we met een slim algoritme waardoor we perfect kunnen inschatten wat de behoefte bij een bedrijf is. Hoe langer je klant bent, hoe beter we kunnen berekenen wat er nodig is. Op basis van smaakvoorkeuren, prijsvoorkeuren, de samenstelling van het team, eventuele feedback en nog een aantal factoren, kunnen we de lunch steeds beter op maat maken, terwijl we blijven zorgen voor veel variatie. Boerenslimheid door technologie, zeg maar.
Een extra secundaire arbeidsvoorwaarde
Inmiddels hebben we 40 man – en vrouw – in dienst en verzorgen we jaarlijks ruim 1,5 miljoen lunches vanuit onze vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. Zie het als een secundaire arbeidsvoorwaarde. Behalve pingpongtafels, sporten via het werk en vrijmibo’s zorgt ook die lunch van de Buurtboer voor happy medewerkers.
Meer weten?
De Buurtboer zet zich in voor het verbeteren van de lunchcultuur bij werkend Nederland. Gun je jouw medewerkers ook een lekkere en gezonde lunch? Bestel een proeflunch of neem contact op om eens over jouw wensen te praten. We helpen je graag!