De veranderende rol van het kantoor

Thuiswerken is weer heel even de norm, maar er komt echt een dag dat we met z’n allen weer naar kantoor mogen. Toch zal thuiswerken nooit helemaal gaan verdwijnen. Hybride werken is hot en flexibiliteit is belangrijker dan ooit.

Thuiswerken is een blijvertje, het kantoor ook

Voor corona werkten we zo’n 4,1 dagen per week op kantoor. Uit onderzoek door Ruigrok NetPanel in opdracht van mobiliteitsorganisatie Toogethr blijkt dat dit – nu we weer zelf de keuze mogen gaan maken – zo’n 2,8 dagen zal worden. Bijna twee derde van de werknemers heeft het thuiswerken omarmd. Ruim 75 procent geeft aan dat het wegvallen van de reistijd als grootste voordeel wordt ervaren. Ook het zelf kunnen indelen van de werktijd en het tussendoor kunnen doen van wat huishoudelijke klusjes worden als voordelen ervaren. Maar het kantoor blijft een onmisbare rol spelen in ons werkende leven, want alleen maar thuiswerken kent ook nadelen. Ruim drie kwart mist het spontane contact en face-to-face-overleg met collega’s en 71 procent mist het ‘live’ overleg met de leidinggevende. Er zal een hybride vorm van werken ontstaan, waarin de rol van het kantoor anders wordt dan voorheen. Het zal meer een plek worden voor creatieve processen, ontmoetingen met collega’s en grote overleggen. Thuiswerken doen we als we geconcentreerd bezig willen zijn, zoals bij het schrijven van een rapport.

We hebben elkaar gemist

Zoals elk kwartaal, hebben we ook nu een onderzoek gedaan binnen ons eigen team. Het thema thuiswerken lag dit keer natuurlijk erg voor de hand. Ook onder onze mensen wordt minder reistijd als een groot voordeel gezien. We willen iets meer naar kantoor – drie tot vier dagen – dan uit het eerdergenoemde onderzoek bleek, maar verder kwamen de uitkomsten behoorlijk overeen. Het wordt als heel fijn ervaren dat we bepaalde taken gefocust thuis kunnen doen, maar het is ook heel fijn om te kunnen brainstormen met collega’s. Bovendien hebben we elkaar echt gemist, en zijn we blij dat we onze collega’s weer kunnen zien en in levenden lijve kunnen ontmoeten.

Samen lunchen op z’n tijd

Deze trends zien we ook bij onze klanten. Er worden weer lunches ingepland, maar niet elke dag, zoals dat was voor de coronapandemie. Gelukkig zijn wij daar heel flexibel in, en kunnen we met alle wensen rekening houden. Voor die dagen dat je kantoor een brainstormplek is, kunnen wij fruitkistjes en snackgroentekistjes leveren, zodat je mensen fris en energiek blijven.

Meer weten?

Ook zin om weer samen met je collega’s te genieten van een lekkere en gezonde lunch? We denken graag met je mee. Meld je aan of neem eerst vrijblijvend contact op om eens over jouw wensen te praten.