Duurzaamheid binnen je voedingspatroon

Bij de Buurtboer kiezen we met onze bedrijfslunch niet alleen voor heerlijke ambachtelijke producten, maar dragen we ook actief bij aan zero food waste. Duurzaamheid is een belangrijk thema dat bij ons hoog in het vaandel staat. Wij kiezen onze leveranciers erop uit en moedigen iedereen graag aan om duurzaamheid op ieder gebied toe te passen. Kiezen voor duurzame voeding heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook op je gezondheid. De productie van voedsel is milieubelastend en gaat vaak gepaard met grote hoeveelheden food waste. Maar wat houdt duurzaam eten in en hoe kun je er zelf mee beginnen? In deze blog bespreken we hoe je duurzaamheid kunt toepassen in je voedingspatroon!

Wat is duurzaam eten?

Bij duurzaam eten houd je rekening met de effecten van voedsel op het klimaat. Aangezien de voedselindustrie verantwoordelijk is voor de uitstoot van enorm veel broeikasgassen en CO2 en er bij de verwerking van voedsel duizenden liters water worden gebruikt, zijn er steeds meer alternatieven om de negatieve gevolgen op het klimaat te beperken. Daarom zijn er steeds meer onbewerkte producten te vinden.

Ook proberen mensen steeds minder voedsel te verspillen door alleen nog maar de producten te kopen die ze daadwerkelijk opeten. Steeds meer mensen kiezen ook bewust voor minder vervuilende producten in de supermarkt. Hierbij worden ze geholpen door de labels die aangeven dat de betreffende producten duurzaam zijn.

Het effect van duurzame voeding

Stel, we zouden allemaal alleen nog maar duurzaam eten. Dan wordt er minder voedsel verspild en worden er minder vervuilende etenswaren geproduceerd. Hierdoor zal de uitstoot van CO2 en broeikassen flink dalen. Hetzelfde geldt als we minder vervuilende producten eten. Vlees en zuivelproducten zijn het meest belastend voor het milieu. Hiervoor zijn liters water nodig en bij het verwerkingsproces worden veel schadelijke gassen zoals CO2, methaan en lachgas uitgestoten. Wanneer we minder van dit soort producten hoeven te produceren, kunnen de nadelige gevolgen voor het klimaat ook sterk worden verminderd.

4 tips om duurzaam te eten

Zou je zelf ook wat duurzamer willen eten? Volg dan de vier onderstaande tips:

Tip 1: gooi minder voedsel weg
Zorg ervoor dat je gericht boodschappen doet en dus niet teveel eten in huis haalt. Heb je nog restjes over? Bewaar deze dan in een bakje of in de vriezer. Gebruik oud brood voor tosti’s en gooi andere resten op de composthoop.

Tip 2: eet minder dierlijke producten
Aangezien vlees en andere dierlijke producten enorm vervuilend zijn, is het goed om wat vaker vegetarisch te eten. Kies voor heerlijk gegrilde groenten, curry of goed gevulde soepen.

Tip 3: eet meer lokale producten
In plaats van mango’s uit Brazilië te kopen, zou je ook kunnen kiezen voor groente en fruit die in Nederland worden geteeld. Fun fact: appels en peren stoten de minste broeikasgassen uit. Breng een bezoek aan jouw plaatselijke markt, en leef je uit!

Tip 4: koop producten die bijna over de datum zijn

Koop producten die bijna over de datum zijn en profiteer van de vaak hoge kortingen. Ben je al bekend met Too Good To Go? Voor €4,99 kun je een Magic Box ophalen met allerlei lekkernijen. Bij de Buurtboer maken wij iedere bestelling op maat, waardoor we vrijwel nooit iets over hebben. Soms hebben we last minute een lunch over, die in samenwerking met Too Good To Go nóg een kans krijgt.

Duurzame kantoorlunch

Wil je duurzaam eten introduceren op het werk? Stimuleer een duurzaam voedingspatroon onder je collega’s. Bij de Buurtboer bezorgen we bedrijfslunch op maat. Niet teveel, maar ook niet te weinig en daarmee zero food waste! Onze lunch stellen we voor je samen op basis van de wensen en voorkeuren van jouw team. Zo wordt voorkomen dat er teveel eten is en dat dit wordt weggegooid. De producten die we gebruiken zijn lokaal, ambachtelijk en worden met veel liefde gemaakt. Wil je bijdragen aan zero food waste? Probeer dan de bedrijfslunch van de Buurtboer!

Probeer de Buurtboer een week uit

Vraag vrijblijvend een proefweek aan en ontvang bij je eerste week proeven 25% korting!

"*" indicates required fields

Hidden
Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.