Een Buurtboer(in) aan het woord…Caroline van der Lande

Medewerker aan het woord met als primeur Caroline van der Lande! En deze keer mede-eigenaar van de Buurtboer, uiteraard al werkzaam sinds ’t begin! Een korte introductie van het ontstaan van de Buurtboer.. Alvorens de start was Caroline werkzaam bij een grote corporate waar zij de beleving had dat de lunch vaak te wensen over liet. Zo ontstond het idee van de Buurtboer.

Het begin

De ideale lunch van Caroline verschilt met een paar jaar geleden. “Toen we net begonnen waren merkte ik dat ik veel uitgebreider lunchte omdat ik niet kon kiezen en eigenlijk veel te veel lekker vond. Nu merk ik vooral dat ik voorkeurfases heb, waarin ik alleen maar sla eet, of juist bruine boterhammen met hagelslag. Ik zit nu in de fase van een goede bruine boterham met geitenkaas en avocado. Oh, en in de winter merk ik dat ik heel veel soepen eet. Wel grappig dat ik nu veel meer varieer, bij mijn vorige werkgever at ik eigenlijk elke dag hetzelfde.”

Yoga op maandag

“Ik vind het leuk dat er bij de Buurtboer een goede privé-/werkverhouding is. Iedereen werkt hard maar als de werkdag voorbij is, is er ook ruimte voor een wereld naast de Buurtboer. Daarnaast hebben wij elke maandag yoga waaraan iedereen mee mag doen en er is echt een leuke onderlinge sfeer, iedereen is oprecht geïnteresseerd in elkaar.”

Samen lunchen!

Qua lunchcultuur is het bij ons op kantoor wel echt zo dat je de lunch niet kan overslaan, het is echt not done om het broodje achter je computer op te eten. Je wordt echt vanachter je bureau weggetrokken om even de tijd te nemen om samen met collega’s te lunchen. Ik merkte dat de lunch bij mijn vorige baan echt anders was, daar at ik achter mijn computer juist vaak een broodje pindakaas of iets anders praktisch wat simpelweg handzaam was om achter je beeldscherm te eten. Niet echt de beste drijfveer in de keuze van je beleg.

Guilty pleasure

Op de vraag van welk specifiek product Caroline nou echt het meest blij wordt vertelt ze dat het eigenlijk altijd moeilijk kiezen is. “Van de wisselende salades kan ik echt genieten, omdat het altijd een verrassing is, de ene dag zit er gegrilde aubergine doorheen en de andere dag is het heerlijk met geitenkaas, bulgur of pompoen. Daarnaast is mijn guilty pleasure echt een tosti, vooral als collega’s de geur van tosti’s al verspreid hebben rond vier uur, dan smaakt deze het allerlekkerst.”

Mindset

Door het leveren van gezonde en lekkere producten probeert de Buurtboer werknemers te laten genieten van de lunch met goede producten. Al is de discussie over wat goed is natuurlijk nog steeds heel actueel. Caroline geeft aan dat zij een aantal jaar geleden echt met feiten, weetjes en documentaires kwam om haar omgeving over te halen gezond te gaan eten. Nu probeert ze haar omgeving soms te inspireren door het gesprek aan te gaan omdat zij ook merkt dat er nu steeds meer mensen zijn die al veel meer weten over gezond eten. “De algemene ‘mindset’ is zeker veranderd maar dat maakt het ook echt leuk doordat je meer een dialoog krijgt.

Kroketten & frikadellen

“Van vrienden die werkzaam zijn bij grote bedrijven hoor ik dat de lunch daar nog steeds weinig inspirerend is. Ik heb ooit bij een werkgever gewerkt die meebetaalde aan een aantal ‘warme producten’, dit waren de snacks zoals kroketten en frikadellen. Deze waren dus goedkoper voor de medewerkers, een ontzettend ontmoedigingsbeleid voor gezond lunchen. Dat is nu echt wel ondenkbaar. Elke kantine heeft nu ook wel een saladebar met enige keuzes maar er valt bij kantines nog een hoop te winnen.”