Een gezonde lunch, een ruim begrip

Gezond lunchen, wat is dat eigenlijk? Is dat vegetarisch, veganistisch of koolhydraatarm lunchen? Of is het simpeler? Misschien zit gezondheid in het feit dat je even een rustmomentje pakt en, samen met je collega’s, geniet van verse producten. In deze blog vertelt Stijn Nieman, Managing Director bij de Buurtboer, wat hij verstaat onder een gezonde lunch.

Verschillende opvattingen over gezond

Wij verzorgen voor een uiteenlopende groep aan bedrijven de lunch. Grote bedrijven, kleine bedrijven, verspreid over veel verschillende branches. Vaak krijgen we het verzoek: we willen gezond lunchen. Maar gezond lunchen, dat is een breed begrip. De een ziet weinig koolhydraten als gezond, een ander wil juist graag met brood lunchen om veel energie op te doen en een derde wil warm eten tussen de middag. Zo zijn er heel wat verschillende opvattingen over het begrip gezond.

Van veganist tot Kapsalon

Ook binnen een team zijn de opvattingen heel verschillend. Als ik alleen al kijk naar ons eigen team: we zijn een bonte verzameling van vegetariërs, veganisten, carnivoren, quinoa-lovers en haters. We hebben zelfs iemand die graag met een fikse Kapsalon luncht. Er is één gemene deler: we zijn allemaal verzot op de Buurtboer-salade. Een verse salade die elke dag door iemand anders wordt gemaakt, en dus ook elke dag weer anders – maar altijd lekker – is.

Rustpunt in een drukke dag

Ik geloof er heilig in dat het vooral belangrijk is dat je even een rustmoment inlast op je drukke werkdag. Even ontspannen, even iets anders dan werk, dat doet ontzettend veel voor je gezondheid. Wij hebben aan de lunchtafel dan ook maar één regel: er wordt niet over werk gepraat. We horen van onze klanten terug wat zo’n bedrijfslunch doet: het vergroot de betrokkenheid en het zorgt voor meer productiviteit. Dat ervaren niet alleen onze klanten en wijzelf, dat blijkt ook uit onderzoek. Werknemers die elke dag een lunchpauze nemen, scoren hoger op een breed scala aan betrokkenheidsfactoren. Zo zijn ze meer tevreden over hun werk, is de kans groter dat ze trouw zijn aan het bedrijf waar ze werken, en zijn ze echte ambassadeurs van hun werkgever. Als werknemers regelmatig even snel een broodje wegproppen achter hun bureau, kan dit wel degelijk gevolgen hebben, zeker als zoiets op regelmatige basis gebeurt. Zo blijkt uit onderzoek van de Inland Norway University of Applied Sciences dat degenen die de lunchpauze overslaan tot zeven keer meer kans hebben op mentale en fysieke uitputting. Ze ervaren ook twee keer zo vaak slaapproblemen als degenen die pauzeren voor de lunch.

Focus en energie

Ga even weg achter je bureau, neem een rustmoment en geniet met je collega’s van de lunch. Zo zorg je voor meer focus en energie gedurende de rest van de dag en verminder je stress. Dat is pas echt gezond.

MEER WETEN?

Gun je je medewerkers ook een corona-proof lunch, thuis of op kantoor? Meld je aan of neem eerst vrijblijvend contact op om eens over jouw wensen te praten. We denken graag met je mee! Wil je meer weten over onze leveranciers en ons assortiment? Kijk dan op deze pagina.