Food in 2050, dit zien wij gebeuren
De wereld verandert en onze voeding verandert mee. We eten steeds meer vleesvervangers, de plofkippen verdwijnen uit de supermarkt en sprinkhanen en meelwormen rukken op. In deze blog blikken we vooruit. Hoe zal de wereld van de food eruitzien in, laten we zeggen, 2050? Dit zijn de vier trends die wij voorzien.
1. Vlees is passé
Volgens sommige experts is het eten van vlees tegen de tijd dat het 2050 is, iets uit een vaag en vervlogen verleden. Zo zegt Bruce Friedrich van het Good Food Institute, een internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor een duurzame en rechtvaardige eiwitvoorziening om op die manier de vleesproductie overbodig te maken, in The Guardian: ‘Onze huidige methode om gewassen te verbouwen om aan dieren te voeren, zodat we die dieren vervolgens kunnen opeten, is schrikbarend inefficiënt. Tegen 2050 zal bijna al het vlees plantaardig of gekweekt zijn.’
2. Ruimte voor nieuwe producten zoals insecten en zeewier
Naast plantaardig of in het laboratorium gekweekt vlees, zullen we ook meer en meer gaan kiezen voor andere alternatieven voor vlees, zoals insecten en zeewier, volgens toonaangevende verzekeraar HDI. Zo zijn meelwormen heel rijk aan natrium, kalium, ijzer en zink. Mopanewormen bevatten zelfs 31 mg ijzer per 100 gram. Dat is heel wat meer dan de 6 mg die in een ons rundvlees zit. Voorlopig griezelen wij ervan, maar wie weet…
3. Minder suiker, vet en zout
Behalve dat we ons bewust worden van de invloed die wij – en de productie van bepaalde voedingsmiddelen – hebben op het milieu, worden we ons ook steeds bewuster van het belang van een goede gezondheid. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen maximaal 6 gram zout en 50 tot 60 gram suiker per dag te consumeren. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu lag de werkelijke consumptie in 2018 op 8,7 gram zout en 114 gram suiker per dag. Een recept voor overgewicht en hartfalen. Gelukkig zullen er steeds meer gezonde alternatieven komen voor de suikerrijke en vette voedingsmiddelen.
4. Steeds meer e-commerce in de foodservice
We zien vandaag de dag al dat e-commerce in de foodsector snel stijgt. Zo zag websuper Picnic de omzet in 2019 verdubbelen met 232,8 miljoen euro tegen bijna 117 miljoen het jaar ervoor. Ook maaltijdboxbezorger HelloFresh ziet de business groeien: de omzet over 2020 was 111 procent meer dan in 2019. Ook restaurants gaan steeds meer inspelen op die e-commerce-trend. Zo zien we het aantal virtuele restaurants, ook wel ‘dark kitchens’ of bezorgrestaurants, explosief groeien. Het operationele proces van zo’n dark kitchen is als volgt: de bestellingen komen binnen, maaltijden worden klaargemaakt en verpakt en naar de besteller gebracht.
MEER WETEN?
De Buurtboer zet zich voortdurend in voor het verbeteren van de lunchcultuur bij werkend Nederland. Onze slogan is niet voor niets ‘De bedrijfslunch waar iedereen blij van wordt’. Gun je jouw medewerkers ook een lekkere en gezonde lunch? Bestel een proeflunch of neem contact op om eens over jouw wensen te praten. We helpen je graag!