Foodwaste? Daar doen wij niet aan!
Gemiddeld gooien wij Nederlanders zo’n veertien procent van ons voedsel weg. Voedsel dat nog goed en eetbaar is. De grootste boosdoeners zijn cateraars en restaurants. Dat kan ook anders, vonden wij bij de Buurtboer. Minimale verspilling gecombineerd met lagere kosten.
Betaalde broodjes in de prullenbak
Maak je gebruik van een cateringservice, dan liggen de belegde broodjes en snacks tussen de middag klaar, zodat iedereen kan lunchen. Aan het eind van de lunchtijd is er altijd voedsel over. Maar een belegd broodje of een warm gehaktbroodje kun je niet terugleggen in de ijskast. Dat voedsel – waar jij als werkgever wel voor hebt betaald – verdwijnt in de prullenbak. Jaarlijks wordt circa 2 miljard kilo eten weggegooid, waarvan 33% door de consument. Een supermarktketen als Albert Heijn heeft alleen in 2018 al 63 miljoen kilo eten weg moeten gooien omdat de uiterste houdbaarheidsdatum was overschreden.
Slim algoritme
Dat moet anders kunnen, dachten wij bij de Buurboer. Daarom ontwikkelden we een slim algoritme waardoor we perfect kunnen inschatten wat de behoefte bij een bedrijf is. Hoe langer je klant bent bij ons, hoe beter de inschatting. Wij vragen onze klanten om op donderdag aan te geven hoeveel personen er de komende week van de lunch gebruikmaken. Op vrijdag geven wij onze bestellingen voor de volgende week door aan de bakker, de slager, de kaas- en de groenteboer zodat je in de week die volgt elke dag een verse lunch krijgt geleverd, helemaal op maat. De boterhammen worden pas belegd op het moment dat ze opgegeten gaan worden en is er toch wat beleg over, kan het terug de koelkast in. Op deze manier is onze lunch niet alleen verser en lekkerder, het is ook relatief goedkoop omdat er geen voedsel wordt weggegooid.
Toch iets over? Dat krijgt een goede bestemming
Natuurlijk blijft er wel eens iets over. Er is een onverwachte vergadering buiten de deur of er zijn medewerkers plotseling ziek. Wat overblijft brengen we op vrijdag naar de Voedselbank. Dan kan alleen omdat onze producten zo vers zijn. Wij snijden de retail ertussenuit. Normaal gaat voedsel van de leverancier naar het distributiecentrum en van het distributiecentrum naar de supermarkt. Als je het product in handen krijgt, is het dus al een paar dagen oud. Onze producten zijn veel verser. Daardoor kunnen ze op vrijdag nog prima een aantal dagen mee. Daar maken we de Voedselbank en de gezinnen die daarvan afhankelijk zijn heel blij mee. Vrijdag is het bij ons ook tostidag. Dan maken we van het ambachtelijke brood dat is overgebleven heerlijke tosti’s. Er gaat dus echt niets weg bij ons. Zelfs een beurse avocado gaat met een collega mee naar huis om er lekkere guacamole van te maken. Op deze manier zetten wij ons in voor zo min mogelijk voedselverspilling.
Meedenken?
Wij denken dat iedereen op zijn of haar manier een bijdrage kan leveren aan het terugbrengen van foodwaste. Dat kan bijvoorbeeld door afval te scheiden of door bewuster met houdbare producten om te gaan. Wat is jouw bijdrage? Deel je ervaringen en tips via LinkedIn, Facebook of Instagram.
Wil je weten hoe je jouw medewerkers een lekkere en gezonde lunch bezorgt zonder voedsel te verspillen? Bestel dan een proeflunch of neem contact op om eens over jouw wensen te praten. We helpen je graag!