3 tips voor een lekkere én gezonde lunch!

Een gezonde lunch, dat is voor veel Nederlanders nog niet zo vanzelfsprekend. Er is namelijk iets wat nogal in onze cultuur gebakken zit: de boterham. ‘s Morgens 1 of 2 boterhammetjes, tussen de middag nog wat meer. Vaak wordt er weinig afgewisseld met het beleg. Zonde, want je krijgt zo weinig variatie in je voedingsstoffen binnen. Dat kan beter! Wij geven je 3 tips voor een lekkere én gezonde lunch. Niet alleen goed voor je gezondheid en je figuur, ook je energie level heeft baat bij een gezonde lunch. Sommige tips zijn op het kantoor misschien lastig in te voeren, maar met de juiste voorbereiding kom je een heel eind. Bepaalde gerechten zul je wellicht van te voren moeten klaarmaken en meenemen, of je bewaart ze gewoon voor in het weekend.

1. Heerlijke, verse soep

Kies in plaats van voor brood eens voor een lekkere, vullende soep tijdens de lunch. Het fijne aan soep is dat er oneindig veel mogelijkheden zijn, waardoor je heel goed kunt afwisselen. Mooi, want voor een gezonde lunch is variatie belangrijk. Gebruik lekker veel groente om de soep goed vullend te maken. Dan kan jij er weer de hele middag tegen aan. Bovendien heb je zo direct een goed deel van je dagelijkse vitamines binnen. Score! Wat dacht je van een goed gevulde groentesoep, paprikasoep of courgettesoep?

2. Een frisse salade

Het zonnetje schijnt de laatste tijd steeds vaker en de temperatuur begint langzaam omhoog te kruipen. Wij krijgen dan altijd meteen zin in frisse gerechten. Een heerlijke, frisse optie voor de lunch is een salade. Denk jij nu meteen: “Op een paar blaadjes sla kan ik niet leven!”? Er zijn genoeg manieren om een salade toch goed vullend te maken. Voeg er bijvoorbeeld wat volkoren pasta, zoete aardappel of linzen aan toe. Deze bevatten langzame koolhydraten waardoor je langer vol zit. Ook eiwit zorgt voor een verzadigd gevoel. Kip, tonijn en sojabonen bevatten bijvoorbeeld veel eiwit. Voor een lekkere bite én gezonde vetten (yes, die heb je toch ook echt nodig) strooi je bijvoorbeeld nog wat walnoten over de salade. Let op de dressing, die maakt een salade soms net wat ongezond. Kies voor de basis dus iets met weinig vet of met gezonde vetten. Yoghurt of olijfolie zijn goede keuzes. Voor de zomer zijn wij dol op een salade met appel en geitenkaas. Een beetje honing en wat noten erbij, hmm… heerlijk.

3. Eiwitten horen bij een gezonde lunch

Eiwit staat bekend om zijn spierherstellende werking. Geen wonder dus dat fanatieke sporters regelmatig een omeletje verorberen. Maar een omelet is ook voor het luiere volk onder ons een lekkere en voedzame optie voor een gezonde lunch! Eieren bevatten heel veel nuttige en gezonde voedingsstoffen. Daarnaast geeft eiwit je snel een verzadigd gevoel (sneller dan koolhydraten en vetten), waardoor je minder hoeft te eten om toch lekker vol te zitten. Vul je omelet met bijvoorbeeld paprika, champignons, avocado of spinazie. Je kunt dit met de omelet meebakken, maar ook los bakken en later over je omelet strooien. Ook hier geldt, er kan oneindig gevarieerd worden. Eet smakelijk!