Groeien zonder groeistuipen; de Buurtboer vertrouwt op de Rockefeller Habits

In een eerdere blog vertelde Nikki Wiesman al over de ambitie van de Buurtboer om impact te maken en te groeien. Om te zorgen dat dat niet bij slechts ambitie blijft, werken zij volgens de Rockefeller Habits, een strategie voor scale-ups. Matthijs Wink, Managing Director, vertelt hoe deze methode helpt bij het runnen van de Buurtboer.

Structuur na de startup-fase

Toen ik in 2017 bij de Buurtboer begon, werkten Caroline en Nikki, de oprichters, al volgens de Rockefeller Habits van Verne Harnish. Zij hadden voor deze methode gekozen vanuit de behoefte om structuur aan te brengen na de startup-fase. Hoewel iedereen enthousiast was deden we het nog te vrijblijvend, waardoor het net niet van de grond kwam. We hebben een frisse start gemaakt met het MT door een training te volgen en externe begeleiding erbij te halen. Daarna hebben we het echt 100% doorgevoerd in de hele organisatie en sindsdien zweren we bij de Habits.

Flexibel zonder chaos

Zoals zoveel snelgroeiende bedrijven hadden we ook bij de Buurtboer de neiging veel dingen tegelijk te doen. Dan rijst al snel de vraag: hoe zorg je nou dat je met z’n allen flexibel blijft, zonder dat je in een chaos belandt? Juist als je als bedrijf aan het groeien bent, vind ik het des te belangrijker dat onze mensen weten wat ze moeten doen en dat de klant elke dag weer de beste kwaliteit krijgt. De Rockefeller-strategie biedt een structuur die daarbij helpt, en bij de Buurtboer vinden we dit een prettige manier van werken.

Hoe helpt de Rockefeller-methode ons?

De Rockefeller Habits-theorie is een krachtige strategie en scale-up-methode die is ontstaan vanuit het idee dat elke scale-up door dezelfde fases gaat en dezelfde uitdagingen heeft. Daarin worden vier deelgebieden onderscheiden: mensen, strategie, executie en cash. Als je volgens deze methode werkt, begin je met een meerjarenplan. In een one pager hebben we vastgelegd waar we over tien jaar willen zijn. Die doelen bouw je af en deel je op in kortere doelen: waar wil ik staan over drie jaar, wat betekent dat voor komend jaar en wat gaan we het komend kwartaal doen om daaraan bij te dragen? Op deze manier kunnen we heel duidelijk prioriteiten stellen en elke dag weer keuzes maken in wat we wel doen en wat we niet doen. Zo beperken we het aantal doelen en houden we het overzicht. Bovendien stellen we per doel één persoon verantwoordelijk, wat weer bijdraagt aan het gevoel van ownership. Vervolgens kijken we als managementteam steeds in welk deelgebied onze grootste obstakels zitten en waar de hoogste prioriteit ligt.

Rust en inzicht bij de dagelijkse executie

Behalve het strategische deel – waar willen we naartoe en wat vinden we belangrijk – is er natuurlijk de dagelijkse executie. Ook daar bieden de Rockefeller Habits – en mijn achtergrond als Lean-consultant – mij houvast. Ik vind het belangrijk processen vast te leggen en goed zicht te houden op wie waarvoor verantwoordelijk is. Doordat we die processen vastleggen en tijdens onze zogenaamde daily huddles, met elkaar bespreken hoe de KPI’s ervoor staan en obstakels delen, weet iedereen wat hij of zij moet doen. Dat zorgt voor rust en geeft mijn mensen het gevoel dat ze invloed hebben op de processen. Iedereen weet heel goed waarom dingen wel of niet lukken en wat ze zelf kunnen doen om verbeteringen aan te brengen. Ik haal heel snel, van mijn managementteam tot aan het diepst van de organisatie, de knelpunten omhoog zodat ik die kan oplossen, de mensen hun werk weer kunnen doen en de organisatie door kan groeien.

Bewuste keuzes

Voor mij werkt deze methode heel fijn. We hebben zo’n enorme hoeveelheid ideeën, maar de tijd is simpelweg te beperkt om met alles aan de slag te gaan. Door het beperkte aantal doelen en de scherpe focus die we hebben, kunnen we steeds heel bewuste keuzes maken in wat we wél en wat we niet moeten doen.

Nieuwsgierig?

Door te werken volgens de Rockefeller-methode ervaar ik heel veel rust in mijn rol. Of het nu gaat om de lange termijnvisie of om de dagelijkse business, ik weet heel goed wat er speelt, waar de prioriteiten liggen en welke keuzes we moeten maken. Lijkt de Rockefeller-methode je iets en zou je meer over onze ervaringen willen weten? Neem gerust contact op, ik praat graag eens met je verder.