‘Het idee dat het positieve straks blijft, geeft me energie.’
Nog geen maand geleden spraken we bij de Buurtboer voor het eerst over de mogelijke gevolgen van het coronavirus op de business. Inmiddels leven we, zoals veel bedrijven, in een totaal andere werkelijkheid. Caroline van der Lande over de wereld op z’n kop, jezelf opnieuw uitvinden en de hobbelige weg naar – hopelijk – blijvende verandering.
Van dertig duizend lunches naar nul
Toen we het zo’n maand geleden voor het eerst hadden over de mogelijke gevolgen van het coronavirus voor de business, dachten we nog dat het effect binnen MKB wel mee zou vallen. Grote corporates besloten al in een vroeg stadium mensen zoveel mogelijk thuis te laten werken, maar bij MKB leek het zo’n vaart niet lopen. Tot op 12 maart de dwingende oproep van premier Rutte kwam om vanuit huis te werken. Een goed advies, en heel begrijpelijk, maar dat betekende nogal wat voor onze business. In één dag tijd kwamen vrijwel al onze klanten met het verzoek hun abonnement te pauzeren. Wat kun je anders doen in zo’n uitzonderlijke situatie dan aan die verzoeken tegemoetkomen? Maar dat betekent wel dat je in één dag van dertig duizend lunches naar nul gaat, terwijl je kosten blijven en je veertig man personeel hebt om voor te zorgen. Kortom: een mooie uitdaging.
Schrik en emotie
De eerste week stond vooral in het teken van schrik en emotie. Bij het personeel, bij het managenentteam, bij leveranciers maar ook bij andere ondernemers om ons heen. Iedereen wil controle en zoekt naar zekerheden die er niet zijn. Ineens moet alles via Zoom-calls en dat terwijl je – zeker in een periode als deze – in levenden lijve met mensen wil praten, ze in de ogen wil kijken in plaats van ze op afstand vertellen dat de wereld er plots heel anders uitziet.
Samen bouwen
Na die eerste week hebben we onszelf opgeraapt en zijn we gaan denken in mogelijkheden. Wat kunnen we nog wel doen? In een week tijd hebben we een nieuwe website en een nieuw logistiek proces in elkaar gedraaid en hebben we Thuislunchen met de Buurtboer in het leven geroepen. Daarmee kunnen werkgevers voor hun werknemers thuislunches bestellen. Maar ook in gezinnen – waar ineens homeschooling en thuiswerken afwisselend om aandacht vragen – is er behoefte om even met z’n allen te genieten van een goede lunch. In de eerste weken hebben we al meer dan duizenden lunches thuisgebracht. Natuurlijk vangen we hier niet volledig de weggevallen omzet mee op waar we tien jaar aan gewerkt hebben, maar het is een zeer welkome inkomstenstroom! Het feit dat we met elkaar weer aan het bouwen zijn geslagen en dat we positief bezig zijn, is minstens zo waardevol. Voor de energie bij de Buurtboer nu maar ook om op volle kracht te zijn met elkaar als straks alles weer aantrekt.
Blijvende, duurzame verandering
Ons eerste doel is zonder al te veel kleerscheuren uit de coronacrisis komen. Ik hoop dat we met z’n allen gezond blijven en dat we voor ons personeel kunnen blijven zorgen. Daarna kunnen we alleen maar hopen dat deze thuiswerkperiode niet te lang duurt en dat onze klanten ook zonder te veel schade hieruit komen en dat ze weer bij ons gaan lunchen. De toezeggingen zijn er, van bijna allemaal. Het feit dat we de professionaliteit in ons team hebben kunnen inzetten om snel te schakelen en nieuwe behoeftes te vervullen, maakt ons trots en strijdbaar. Laten we hopen dat we iets in gang zetten dat voor een blijvende, duurzame verandering zorgt. Dat geeft me energie, het idee dat dit alles uiteindelijk een positief effect heeft.
Benieuwd?
Wil je je werknemers verwennen met een gezonde lunch? Of wil je als gezin genieten van een lekkere lunch met lokale, duurzame en ambachtelijke producten? Bestel die dan hier.