Het verhaal van Heerlijkheid Mariënwaerdt

Bij de Buurtboer vinden we het niet alleen belangrijk om een dagverse en lokale lunch te bezorgen, maar ook om een steentje bij te dragen aan duurzaamheid. Daarom kiezen wij alleen voor leveranciers die zich op hun eigen manier inzetten voor duurzaamheid. Ieder van onze leveranciers is bijzonder op zijn eigen manier, zo bewijst ook Heerlijkheid Mariënwaerdt. In dit blog lees je alles over het verhaal Heerlijkheid Mariënwaerdt en hoe zij zich iedere dag bezig houden met een groene toekomst.

Wie is Heerlijkheid Mariënwaerdt?

Het familie landgoed Mariënwaerdt is meer dan 900 hectare aan veelzijdige akkers, uitgestrekte bossen, glooiende lanen en grienden. Het landgoed is al sinds 1734 in het bezit van eenzelfde familie. Je kunt er trouwen, vergaderen, feest vieren, overnachten en lekker eten en drinken.

Mariënwaerdt heeft meerdere keurmerken die hun duurzame beleid ondersteunen. Daden zeggen meer dan woorden! Dit zijn de keurmerken die Heerlijkheid Mariënwaerdt trots met zich meedraagt:

  • Skal Biocontrole: houdt toezicht op de biologische productie in Nederland.
  • EKO: waarborgt normen omtrent klimaat, natuur en biodiversiteit.
  • Green key, niveau Gold: duurzaamheidskeurmerk voor accommodaties.

Het belang van duurzaamheid

Mariënwaerdt heeft duurzaamheid al jarenlang voorop staan. Een landgoed dat al zó lang bestaat en in alle glorie wordt onderhouden, heeft geen andere keuze dan de pijlers op duurzaamheid te richten. Welke maatregelen voert Mariënwaerdt uit om duurzaamheid na te streven?

Alle landbouw die op het landgoed van Heerlijkheid Mariënwaerdt plaatsvindt, is 100% biologisch. Dat houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of onnodige toevoegingen. Langs de akkerranden staan zoveel mogelijk bloemen geplant om te zorgen dat insecten de gewassen niet beschadigen.

Mariënwaerdt heeft deze bloemen ook geplant om de bijenpopulatie op peil te houden. De afname van de bijenpopulatie is een groot probleem dat vaak onderschat wordt. Zonder bijen, geen voedselveiligheid en minder hout, medicijnen, katoen, linnen en biobrandstoffen.

Een groene toekomst met Heerlijkheid Mariënwaerdt

Wat betekent duurzaamheid voor Heerlijkheid Mariënwaerdt? “Alles. Wij zien het als onze missie om ons landgoed in stand te houden. Het uitgangspunt van onze dagelijkse werkzaamheden is het behoud van een gezonde bodem.” Mariënwaerdt gaat respectvol om met mens en dier en ziet het belang hiervan in, om het landgoed aan toekomstige generaties door te kunnen geven.

Duurzame bedrijfskleding, energiebesparende waterinstallaties, LED-verlichting, afval scheiden en zonnepanelen. Minimaal 90% van het veevoer komt van eigen land. Er wordt zo min mogelijk geploegd om de CO2 zo goed mogelijk in de grond te houden. Alle melk die wordt gebruikt om kaas te maken, komt van eigen land. Heerlijkheid Mariënwaerdt heeft een duidelijk beeld van hoe hun duurzaamheidsbeleid uitgevoerd moet worden.

De Buurtboer is trots om samen te werken met Heerlijkheid Mariënwaerdt. Iedere dag bezorgen we met veel liefde de huisgemaakte biologische kazen in de bedrijfslunch. Wil je ook meegenieten van de ambachtelijke kazen van Heerlijkheid Mariënwaerdt? Neem hieronder contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.