Hoe zorg je als officemanager voor het optimale kantoor?

Als officemanager zorg je goed voor je collega’s. Niet alleen moet iedereen zich gezien voelen, iedereen moet ook prettig kunnen werken. In deze blog vertelt Naomi Lopulalan, Freelance Virtual Assistant bij Go2Naomi, wat er volgens haar in geen enkel kantoor mag ontbreken.

Ergonomische werkplekken

Ik vind het heel belangrijk dat de werkplekken ergonomisch kloppen. We zitten tegenwoordig zo lang achter onze computer, dan moet je zorgen dat er goede bureaus en stoelen zijn, een tweede beeldscherm, een los toetsenbord en een juiste plaatsing van je laptop op een laptopstandaard. Wat natuurlijk niet mag missen is een goed koffiezetapparaat en – OK, een klein beetje eigenbelang – een goede vaatwasser.

Fruit

Ik zet ook graag wat schalen met vers fruit neer. Het is toch heel fijn als er op het werk altijd fruit voor handen is? Een gezond tussendoortje, dat zorgt voor een betere weerstand.

Google Drive, SharePoint, OneDrive of Teams en een goede wifiverbinding

Op veel kantoren gaat steeds meer digitaal. Een goede zaak, ook in het kader van duurzaamheid. Door Google Drive, SharePoint, OneDrive of Teams te gebruiken, kun je al je bestanden overzichtelijk bewaren en kun je heel eenvoudig samenwerken aan bestanden. Daar heb je natuurlijk wel een snelle internetverbinding voor nodig.

Paperclips

Steeds meer bedrijven streven een paperless office na, maar ik zie dat dat vaak toch niet helemaal – of helemaal niet – lukken wil. Waar papier is, moeten natuurlijk ook paperclips zijn. Helaas komen ze vaak in van die kleine rotdoosjes die je amper open krijgt. Maak je één keer kwaad en maak met z’n allen de doosjes open – bijvoorbeeld onder het genot van een taartje en een goede kop koffie – en verzamel ze in een grote bak. Of bestel meteen een grote pot met vijfhonderd stuks. Heb je ook minder plastic afval.

Papiervernietiger en oudpapierbak

De AVG maakt dat we heel voorzichtig moeten omgaan met gevoelige en vertrouwelijke informatie in je bedrijf. Met een goede shredder weet je zeker dat je de informatie onleesbaar maakt. Elk ander stuk overbodig papier waarop geen gevoelige informatie staat, kan natuurlijk de oudpapierbak in.

Planten

Uit onderzoek blijkt dat planten een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand van je collega’s. Ook zorgen planten voor een hogere luchtvochtigheid en een lager ziekteverzuim. Daarnaast is een kantoor met planten natuurlijk ook gewoon een stuk sfeervoller.

Post-its

Iedereen verslindt post-its, soms lijkt het wel of ze gegeten worden. Zorg daarom dat ze altijd op voorraad zijn. In een eerdere blog gaf Taetske Dekker van de Strategiefabriek een leuke tip: gerecyclede post-its, showtassen en flipoverpapier van Manutan.

Printer

Een goede printer – inclusief kopieerfunctionaliteiten – is onmisbaar. Vandaag de dag kun je ook kiezen voor printing-as-a-service, een oplossing waarmee je printers kunt gebruiken op basis van een vast maandelijks bedrag, inclusief service.

Nieuwsgierig naar meer?

Om jou te inspireren hebben we een aantal officemanagers gevraagd hun leukste en slimste tips te delen. Deze tips hebben we gebundeld in onze Officemanagers’ Inspiratiekit. Deze kun je hier downloaden.