Kerstfeest wordt less waste!

Hoe zien de kerstdagen eruit op jouw kantoor? Een uitgebreide lunch, borrel of een groot feest? En wat voor lekkers staat er op het menu? Bij velen van ons staat Kerst gelijk aan veel eten. Hét moment om uit goed te pakken, het liefst de hele dag. Klinkt lekker natuurlijk, maar wist je dat ongeveer de helft van alle Nederlanders te veel eten koopt met Kerst? Da’s gemiddeld 124 miljoen euro, en stiekem best zonde.

Bij de Buurtboer houden we ook van lekker eten, maar vinden we het belangrijk om bewust om te gaan met voedselverspilling. Daarom delen we een aantal tips én een heerlijk recept, passend bij de kerst upgrade die je bij ons kunt bestellen. Zo wordt kerstfeest, less waste!

Onze favoriete tips & tricks:

  • Zet kleinere hoeveelheden van bijvoorbeeld brood, salades, vlees en vis op tafel. Zo blijft alles lekker vers en kun je leftovers beter bewaren in de koelkast.
  • Ben je van plan om flink uit te pakken? Zorg voor een stapel voorraadbakjes en geef iedereen wat mee naar huis (of nog beter: vraag je collega’s om zelf een bakje mee te nemen).
  • Meten is weten. Gasten uitgenodigd? Vraag om een bevestiging zodat je makkelijk kunt rekenen. TIP: Een gemiddelde avondmaaltijd bestaat uit ca. 400 gram. Dit is ongeveer 150 g groenten, 100 g vis/vlees/vega en 150 g koolhydraten zoals rijst of pasta.

Toch nog leftovers? Organiseer de volgende dag een spontane ontbijt, brunch of lunch om alles op te maken! Iedereen blij.

Tosti’s…We kunnen er geen genoeg van krijgen. Deze tosti van kerststol is dé perfecte combinatie tussen zoet en hartig. Eet ‘m na een lange wandeling of gewoon als guilty pleasure ontbijt. Restjesdag was nog nooit zo genieten.

Tosti van leftover kerststol met truffelkaas en chutney.

4 personen – 10 minuten

Dit heb je nodig:

  • 4 plakken kerststol (kerstbox)
  • 2 el uienchutney
  • 30 g verse spinazie
  • 50 g truffelkaas (kerstbox)

Zo maak je het!
Besmeer de plakken kerststol met de uienchutney. Verdeel de spinazie en de truffelkaas over twee plakken stol. Dek af met de resterende plakken.
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en bak de tosti in ca. 4 min. knapperig goudbruin. Maak je gebruik van een tosti grill? Bak de truffel tosti in 2 min. en serveer direct. Lekker met wat extra uienchutney.

TIP: Wil je veel tosti’s maken? Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de truffel tosti’s op een met bakpapier beklede bakplaat in ca. 8 min. goudbruin.

Allergenen: lactose. Bekijk het kerstbrood voor de actuele allergenen.