Lekker lokaal in samenwerking met Mixblik

Samen met onze lokale leveranciers bieden wij met trots de Lekker Lokaal Box aan. Een duurzame kantoorlunch, met verschillende soorten (desem)brood, seizoensgebonden groenten, heerlijke spreads, kaas, vleeswaren, maaltijdsalades en andere producten uit de buurt.

Iedere maand interviewen we één van onze partners, zodat je ze wat beter leert kennen en weet waar ze voor staan. Deze maand is het de beurt aan het Rotterdamse Mixblik.

”We mixen al die prachtige culturen en lekkere gerechten in blik”

“Een duurzame organisatie bouwen, waarbij we nieuwe Nederlandse vrouwen vooruit kunnen helpen”. Met deze gedachte beginnen Esther en Iris vier jaar geleden het Rotterdamse Mixblik. “We koken samen de lekkerste gerechten met ingrediënten uit de buurt” vertelt Iris. De vrouwen volgen op hun buurt een leertraject en oefenen de taal”.

Females first

De droom om iets te betekenen voor vrouwen – met name statushouders – kwam niet uit de lucht vallen. Oprichters Iris en Esther kennen elkaar uit de sociale sector, met ervaring bij Amnesty International en VluchtelingenWerk Nederland. Iris: “Ik heb veel mooie initiatieven voorbij zien komen, maar vrouwen vallen dikwijls buiten de boot. Gemeenten zijn gefocust op de mannen, want zij zorgen voor de kost. De man reist voorruit, en heeft hierdoor een voorsprong. Na de inburgering komen de vrouwen thuis te zitten, en dat is zonde want ze beschikken zeker over talenten”.

Verbindende factor

Maar met een goed idee ben je er nog niet. Want hoe zet je nieuwe Nederlanders die de taal nog niet volledig machtig zijn in hun kracht? Samen koken bleek al snel de verbindende factor. “De vrouwen vertegenwoordigen veel culturen, dat zie je terug in de gerechten. Zoals de linzenstoof uit Eritrea of Mafé – pinda stoof met aardappel uit Senegal. Iedereen heeft een bijzonder verhaal, maar helaas ook veel meegemaakt. Echter, ze zijn veerkrachtig, ontzettend leergierig en kunnen goed koken.” aldus Iris. “We mixen al die prachtige culturen en lekkere gerechten in blik, wat heel duurzaam is”. Mixblik is geboren.

Impact makers

Inmiddels maakt Mixblik redelijk wat impact, ook op gebied van duurzaamheid. Zo wordt er lokaal ingekocht – veelal biologisch – en hebben ze heel bewust voor blik als verpakking gekozen. Iris: “Blik wordt 100% gerecycled, is circulair en sterk. Daarnaast is het de perfecte manier van conserveren, zonder E-nummers. Ook op sociaal gebied zorgt de organisatie voor verandering. Iris: “We zien dat de vrouwen echt vooruit gaan”. Iris kreeg laatst van één van de dames een compliment. Zij vertelde: “Jullie maken veel impact. Ik ben nu aan het werk en we zijn met elkaar, we doen ertoe. Dat vind ik heel bijzonder”.

Hoe komt een samenwerking tot stand?

“Eigenlijk op allerlei manieren. Van mond tot mondreclame, tot samenwerkingen met de gemeente Rotterdam of een blijf van mijn lijf huis. We starten met een proefmaand. Zo ontdekken we waar het talent ligt. Wat zijn haar dromen? Vaak hebben de vrouwen hier nog nooit over nagedacht, omdat de kans er niet voor was. En die is er nu wél. Bij Mixblik proberen we iedereen mee te nemen in het hele proces, van productontwikkeling tot basis boekhouding.We leren veel van elkaar, dat is mooi.”

Hoe bepalen jullie welk gerecht een Mixblik wordt?

“Dit doen we samen. We wisselen recepten uit, plannen veel testsessies in en kijken wat haalbaar is. Welke ingrediënten kunnen we lokaal inkopen? Hoe moeilijk is het recept? Maar vooral, wat is écht lekker? Momenteel zijn we bezig met de ontwikkeling van een Turkse of Aziatische soep, dus stil staan we nooit”.

Wat zijn jullie grootste uitdagingen?

Iris: “Alle Mixblik gerechten worden handmatig gekookt, in kleine oplages. Dat is onze kracht. Tegelijkertijd willen we ook een breder publiek bereiken via boerderijwinkels, duurzame shops of de gewone supermarkt. Daarom zijn we zo blij met deze samenwerking met de Buurtboer, zij helpen bij onze naamsbekendheid. Onze wens is dat iedereen dagelijks kan genieten van onze gerechten!”.

Een duurzame organisatie bouwen, waarbij nieuwe Nederlandse vrouwen vooruit worden geholpen. Dat klinkt niet alleen mooi, maar is ook nog eens verschrikkelijk lekker.

De Lekker Lokaal Box bestellen

Ook lekker samen lunchen met je collega’s op kantoor? Ook lekker samen lunchen met je collega’s op kantoor? Je kunt de Lekker Lokaal Box nu bij ons bestellen! Wij leveren jouw bedrijfslunch gratis in, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en andere steden in de randstad.