Met deze boeken blijf je geïnspireerd en ontspannen, ook na de zomer

Zoals ik in de vorige blog al schreef, begint het stof dat het coronavirus heeft doen opwaaien eindelijk een beetje te landen. Steeds meer mensen gaan weer richting kantoor en dat betekent dat ook steeds meer mensen weer willen genieten van een goede, eerlijke lunch. Tegelijkertijd is de vakantie achter de rug en begint het leven na de zomer op te starten. Ik hoor veel vrienden de ambitie uit spreken om de zomervakantie-vibe zo lang mogelijk vast te houden. In de zin van ontspannen en bewust tijd vrij maken ben ik het daar helemaal mee eens.

Ruimte voor ontspanning

De maanden voor de zomer heb ik persoonlijk weinig rust kunnen vinden. Mijn hoofd maakte overuren en de rust om een boek te lezen was ver te zoeken. Maar met de zomervakantie kwam er weer wat ruimte voor ontspanning. Ben ik normaal vooral een fervent lezer als ik met vakantie ben, de laatste maanden probeer ik ook structureel ’s avonds te lezen. Juist even iets anders aan mijn hoofd – en in mijn hoofd – dan gedachtes over de business. Even lezen tot ik in slaap val. Omdat ik me kan voorstellen dat veel ondernemers in een vergelijkbare situatie zitten, deel ik in deze blog welke boeken er op mijn nachtkastje liggen.

1 Scaling up, de groeiformule | Verne Harnish

Ik ben dol op mooie romans, maar in deze periode lees ik ook graag boeken waar ik als ondernemer iets aan heb. Een ondernemersklassieker die ik heel waardevol vind en graag zo nu en dan herlees is ‘Scaling up’ van Verne Harnish. Dit boek – voorheen ‘de Rockefeller Habits’ – beschrijft een krachtige strategie en scale-up-methode die is ontstaan vanuit het idee en besef dat elke scale-up door dezelfde fases gaat en dezelfde uitdagingen heeft. Bij de Buurtboer werken we volgens deze methode en elke nieuwe manager krijgt dan ook een exemplaar van deze ondernemersbijbel.

2 GRIP | Rick Pastoor

Een ander boek dat ik heel fijn vind om te lezen is ‘GRIP’ van Rick Pastoor. Het boek gaat, net als ‘Getting things done’ van David Allen, over persoonlijke productiviteit. Ook tijdens de coronacrisis en ook in komkommertijd blijft het een uitdaging om volgens plan te werken, om tijd te vinden in een dag waarin je toch weer duizend dingen moet doen. Met zijn no-nonsenseaanpak leert Pastoor je hoe je rust, ruimte en richting in je werkweek krijgt, en hoe je jezelf kunt uitdagen, ook al heb je het druk.

3 The Miracle Club | Mitch Horowitz

De ondertitel – How thoughts become reality – verraadt het al een beetje: in ‘The Miracle Club’ bespreekt Horowitz niet alleen hoe je doelen kunt stellen, maar ook hoe je die op een wat onorthodoxe manier kunt bereiken. Daarbij gaat het dus niet alleen om slim agendabeheer, maar ook om bijvoorbeeld visualisaties en affirmaties. Het boek is een inspirerende variant op ‘Think and Grow Rich’, maar ik vind het persoonlijk een beter boek, doordat het realistischer is en onderbouwt wordt met onderzoeken.

4 Verruim je geest | Michael Pollan

Een boek van een totaal andere orde, maar wel ontzettend interessant om te lezen is ‘Verruim je geest’ van onderzoeksjournalist Michael Pollan. Hij schreef eerder een van mijn favoriete boeken met de veelzeggende titel: ‘Een pleidooi voor echt eten‘. Uit mijn enthousiasme over dit boek kwam ik ook bij zijn laatste boek terecht. Het boek gaat over wat psychedelica ons kunnen leren over bewustzijn, sterven, verslaving en depressie. Pollan doet dat niet alleen op basis van gesprekken met hersenonderzoekers en therapeuten over de nieuwste wetenschappelijke en medische ontwikkelingen rondom geestverruimende middelen, maar ook op basis van eigen experimenten met psychedelische drugs als LSD, psilocybine en DMT. Interessant om te lezen, juist in de huidige tijdsgeest.

5 Daar waar de rivierkreeften zingen | Delia Owens

Een leuke, goede roman mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Eén die ik net met veel plezier gelezen heb, is ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’. De schrijfstijl is steengoed, de beschrijvingen van de natuur heel sprekend, het verhaal grijpt je aan en er zit alles in, van drama tot liefde en moord. Hoe meer ik vertel, hoe minder het aanspreekt, maar geloof me, het boek heeft niet voor niets zoveel lovende recensies gekregen.

WEER LEKKER LUNCHEN?

Na de vakantie weer regelmatig naar kantoor? We denken graag mee met de lunch! Neem gerust contact op om eens over jouw wensen te praten. We helpen je graag!