Met meer grip het nieuwe jaar in

Een vers, nieuw jaar is begonnen. De lockdown zorgt voor een wat beperkte en onzekere start, maar desondanks heb ik zin in 2021. Ik heb de kerstvakantie gebruikt om te reflecteren op het voorbije jaar en plannen te maken voor het jaar dat voor me ligt. Zo krijg ik meer grip op wat het komende jaar me gaat brengen.

Nieuwe plannen

Zowel privé als zakelijk is de jaarplanning een terugkerend ritueel. Zo staat het deze week op de agenda bij de Buurtboer om aan de slag te gaan met de jaarplannen omtrent scaling up. Maar ook op privévlak vind ik het belangrijk. Vorig jaar gebruikte ik daarvoor de methode van Tim Ferris. Dit jaar liet ik me inspireren door een blog van Chris Guillebeau, aangevuld met het jaarplan zoals dat wordt beschreven door Rick Pastoor, bedenker van de werkmethode GRIP en auteur van het gelijknamige boek. Op een rustige plek in Drenthe heb ik me teruggetrokken, en heb ik mezelf vragen gesteld als: Wat heeft mij – ondanks alles – energie gegeven in het afgelopen jaar? Welke hoogtepunten heeft het jaar me gebracht? Wat ging er niet zo goed?

Balans opmaken

Want hoewel ik optimistisch gezind ben, kan ik wel stellen dat het afgelopen jaar iets te veel uitdagingen met zich meebracht, die niet allemaal even leuk waren. Maar door terug te bladeren in je foto’s en te kijken naar je monthly reviews, zie je dat er toch ook best heel wat positieve momenten zijn geweest en dat er dingen zijn gebeurd die je energie hebben gegeven. Die goede, inspirerende zaken heb ik naast de wat minder leuke zaken gelegd, om dat vervolgens te gebruiken als input voor mijn plannen voor het komende jaar.

Belangrijkste zaken eerst

Waarom vind ik dit eigenlijk zo belangrijk? We kennen allemaal het gevoel dat de tijd lijkt om te vliegen als er veel gebeurt. In 2020 heb ik ervaren dat, ook als elke dag op elkaar lijkt, de tijd zo aan je voorbij vliegt. Voor je het weet vul je de maanden en de weken weer op met kleine dingen die er eigenlijk niet echt toe doen. Dat wil ik voorkomen. Een van de belangrijke take-aways van het boek van Pastoor is dat je eerst met de grote keien aan de slag moet. Welke vijf grote dingen wil je in ieder geval doen dit jaar? Als je de grote doelen vastlegt en die najaagt, dan vult de rest zich wel met de kleinere doelen, de zogenaamde kiezels en het zand. Dat geldt op zakelijk vlak, maar net zo goed op persoonlijk vlak. Zo is één van mijn keien eindelijk een nieuwe werkplek te huren buiten kantoor (en vooral na dit thuiswerken ergens buitenshuis) om heel gefocust te kunnen werken en afspraken te hebben.

Kleine veranderingen, groot effect

Naast die grote keien, zijn natuurlijk ook de kleine beslissingen en acties heel belangrijk. Daarbij heeft het boek van James Clear, Elementaire Gewoontes, me weer mooie inzichten gegeven. Het boek biedt handvatten om op een leuke manier routines in te zetten om je doelen te bereiken. Zo lijkt een dagelijkse wandeling van tien minuten niet heel zinvol. Maar als je hier een dagelijkse routine van weet te maken, heeft het wel degelijk een groot effect. Hij heeft het over het verbeteren van 1% per dag wat op jaarbasis een effect heeft van 37 keer beter zijn dan bij aanvang. En hij beschrijft ook het nut van cues, zo verlaag ik, door mijn sportkleren ’s avonds al klaar te leggen op de stoel naast mijn bed, de drempel om daadwerkelijk te gaan sporten enorm. Het klinkt echt te simpel, maar het werkt. In ieder geval voor mij.

Eigen plan

Veel mensen om mij heen hoor ik zeggen: wil toch niet alles zo vastleggen, vertrouw het proces. Daar is natuurlijk wel iets voor te zeggen. Naast dat gedragsverandering me altijd al heeft gefascineerd, vind ik het ook fijn om in een periode waarin al zo veel bepaald wordt door de overheid en door het coronavirus, een eigen plan te trekken. Het geeft me het gevoel dat ik grip heb op mijn leven en minder geleefd wordt door anderen. Door na te denken over mijn eigen toekomst, mijn eigen jaarplanning, en te besluiten niet te mopperen op wat er allemaal niet kan, heb ik het gevoel dat ik meer controle heb op wat het komende jaar me gaat brengen. En dat wordt vast iets heel moois.