Ode aan de beste en eerlijkste leveranciers van Nederland

De coronacrisis heeft fikse impact gehad op de Buurtboer, en daarmee ook op onze leveranciers. Carlijn van Gaal, customer care- en inkoopspecialist bij de Buurtboer, vertelt in deze blog hoe we daarmee zijn omgegaan.

Nood breekt wet

Toen het coronavirus ons land bereikte, in maart vorig jaar, begon niet alleen voor ons een spannende tijd, we moesten ook veel van onze leveranciers teleurstellen. Voor sommige leveranciers was het simpelweg niet meer rendabel om voor lage aantallen te leveren waardoor de samenwerking met meerdere leveranciers stopte. Door de lage volumes werden we bijvoorbeeld ook gedwongen te kiezen om van vier brood leveranciers naar één te gaan. De verlaagde hoeveelheden moeten uiteindelijk voor de leveranciers ook haalbaar blijven. In september moesten wij onze locatie in Rotterdam sluiten, waardoor we ook in Rotterdam van bepaalde leveranciers helemaal niet meer konden afnemen. Dat ging ons natuurlijk enorm aan het hart. Onze leveranciers zijn zorgvuldig uitgekozen en met iedereen hebben we een lange termijnrelatie opgebouwd. Maar nood breekt nu eenmaal wet, ook voor ons.

Vis van Henry

Neem Vis van Henry. Toen we begonnen, inmiddels ruim tien jaar geleden, kwam hij met een kratje met vis bij ons langs. Hij liet ons zijn wilde gerookte zalm en zijn makreel proeven en we waren meteen verkocht. Zo begon onze relatie en begonnen we met afnemen van zijn producten. In het begin was dat voor hem doorbijten, want we namen maar kleine aantallen af en wilden bovendien leveren op maandagochtend, voor een visboer eigenlijk een vrije dag na een weekend op de markt staan. Maar Henry hield vol, en na een schamel begin, begonnen de aantallen te groeien. Dit staat natuurlijk in schril contrast met het afgelopen jaar toen we een enorme stap terug moesten doen en onze aantallen ineens sterk daalden. Maar Henry ging mee in onze verlaagde aantallen, vooral ook omdat we dezelfde waarden delen en omdat we zo’n goede relatie hebben. Ook hij heeft fiks moeten inleveren tijdens de crisis. Hij werkte bijvoorbeeld samen met een cateringorganisatie die onder andere het jubileumfeest voor honderd jaar KLM regelde. Die omzet liep natuurlijk enorm terug. Maar hij zag ook kansen, want de hele wereld kocht ineens vis op de markt. Dat is echt mooi aan de samenwerking met Henry, net als wij blijft hij altijd positief.

Impact

Door veel contact te houden met onze leveranciers, en ze business te geven waar dat mogelijk was, hebben we elkaar proberen te helpen. Zo zat bijvoorbeeld in onze Kerstbox gerookte eendenborst van Frank’s Smokehouse, een pittig worstje van Brandt&Levie, gezouten boter van Van de Koe, een brandnetelkaas uit ‘t Groene Hart, kerst spreads van Bellamy’s, gerookte Beemsterkaas van Frank’s Smokehouse, speciale saladedressing van Crave, en niet te vergeten: een kerstbrood van Hartog’s Volkoren bakkerij. Wij realiseren ons terdege hoe onze business impact heeft op de business van al deze ondernemers. Zodra onze aantallen weer gaan stijgen, kloppen we bij onze vertrouwde leveranciers aan. Want we hebben ze tenslotte niet voor niets als leveranciers gekozen!

Variatie en vernieuwingen

Ondertussen hebben mijn collega van customer care/inkoop, Sascha Engelsma en ik de afgelopen maanden keihard gewerkt om onze klanten variatie te kunnen blijven bieden. Op dit moment zijn we bezig met onze assortiment plannen en hoe we met weinig aanpassingen toch kunnen zorgen voor vernieuwingen bij onze klanten. Want er komt een moment dat we allemaal weer naar kantoor mogen, en dan willen we weer net zo verrassend en vernieuwend zijn als ooit.

Meer weten?

Gun je je medewerkers ook een corona-proof lunch, thuis of op kantoor? Meld je aan of neem eerst vrijblijvend contact op om eens over jouw wensen te praten. We denken graag met je mee! Wil je meer weten over onze leveranciers en ons assortiment? Kijk dan op deze pagina.