Op zoek naar de beste en eerlijkste leveranciers voor de Buurtboer

Loes Börger is verantwoordelijk voor de inkoop bij de Buurtboer. Wat maakt een leverancier een goede partner van de Buurtboer en wat maakt hun leveranciers onderscheidend? Loes aan het woord.

Waarden waar wij ons in kunnen vinden

Bij de Buurtboer houden we altijd de markt in de gaten voor leuke leveranciers en vernieuwende producten waar we onze klanten blij mee kunnen maken. Als we merken dat er behoefte is aan een bepaald product gaan we meer specifiek op zoek naar een geschikte leverancier. Belangrijk daarbij is dat de waarden van de leverancier aansluiten bij onze waarden; zo min mogelijk voedselverspilling, gevestigd in de buurt en een ambachtelijke manier van produceren zijn daarbij van grote betekenis, maar natuurlijk gaat het ook om de smaak. Bij dierlijke producten is het extra belangrijk dat de dieren van zorgvuldig geselecteerde boeren en leveranciers komen. We zijn bijvoorbeeld trots op onze samenwerking met Brandt & Levie, waar alleen wordt gewerkt met goed gehouden varkens of op de visproducten van Vis van Henry, bij wie je nooit bedreigde vissoorten zult tegenkomen.

Lange samenwerking

Met een aantal leveranciers werken we al sinds het ontstaan van de Buurtboer samen en met name in de beginjaren zijn er veel bijgekomen. Ik werk zelf nu iets meer dan drie jaar bij de Buurtboer en het komt zelden voor dat we het nodig vinden om te stoppen met een leverancier. Misschien dat we eens hebben gekozen voor bepaalde spreads die niet hardlopers waren, maar daar houdt het wel op. We selecteren onze leveranciers heel zorgvuldig, we kiezen ze omdat ze producten leveren waar we echt achter staan, dan gebeurt het niet snel dat het ineens niet meer past. Veel leveranciers zijn ook over de jaren met ons meegegroeid, zowel in omvang als in het soort producten dat ze aanbieden. Zo blijven we ook bij elkaar passen, dat gaat gewoon heel natuurlijk.

Heerlijke smaak en eerlijke productie

De producten waar we onze kratjes mee vullen komen van zo’n dertig leveranciers. Zelf ben ik heel trots op de enorme variatie aan leveranciers. Er zijn veel grote leveranciers, die in alle kratjes terug te vinden zijn. Zelf ben ik dol op de soepen en salades van Bellamy’s of brood van Hartogs Volkoren. Er zijn ook kleinere leveranciers met één specifiek product. Heerlijk vind ik de peren-appelstroop van Eerlijk & Heerlijk, knäckebröd van Kari’s Crackers of de pindakaas VANMAX. Deze producten zijn niet alleen geweldig lekker van smaak, ze worden eerlijk geproduceerd en hebben een mooi verhaal. Deze producten zitten niet in alle kistjes, maar zijn voor mij wel producten die er echt uitspringen.

Een product waar ik echt achter sta

Waarom het zo bijzonder is om bij de Buurtboer te werken? Het is gewoon erg leuk om altijd weer op zoek te gaan naar nieuwe producten die het beste zijn in hun soort; de lekkerste, de mooiste, de meest verzorgde, bijzondere of unieke. Het product dat wij leveren is een product waar ik echt achter sta. Verder zitten we met de Buurtboer in een fase waarin we groeien. We hebben een duidelijke missie: zoveel mogelijk mensen bereiken met een betere, eerlijkere lunch, waarbij zo min mogelijk wordt verspild. Dat einddoel, daar zijn we allemaal heel erg van doordrongen. We weten waar we naartoe willen, maar het ligt niet vast hoe je daar moet komen. Het is gewoon mooi om daaraan bij te dragen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze leveranciers en ons assortiment? Kijk dan op onze website.