Home » Thuis koken met zero food waste
Thuis koken met zero food waste
Bij de Buurtboer werken we actief aan het bestrijden van food waste. Van bestellingen op maat produceren tot in noodgevallen alsnog iemand laten genieten van onze lunch via Too Good To Go. Voedselverspilling is niet alleen zonde van al het eten dat zomaar wordt weggegooid, het heeft ook nog eens enorme gevolgen voor het klimaat. Wil je zelf een steentje bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling? Dat kan! In deze blog leer je aan de hand van de 3 R’s – reduce, reuse en recycling – hoe je thuis kunt koken met zero food waste.
Waarom zero food waste
De laatste jaren is er meer aandacht voor de opwarming van het klimaat en de oorzaken daarvan. Eén van de grootste oorzaken is de productie van voedsel. Daar zijn namelijk veel grondstoffen voor nodig. Zo moet voedsel worden geproduceerd, verpakt, gekoeld en vervoerd. Bovendien moet het voedsel worden verwerkt, waar enorm veel water voor wordt gebruikt. Dit geldt met name voor grote vervuilers als vlees. Zo zorgen al deze acties voor een reusachtige uitstoot van CO2, wat een van de voornaamste factoren voor de opwarming van de aarde is.
En om dan te bedenken dat een groot deel voor niks wordt gedaan, omdat het voedsel uiteindelijk weg wordt gegooid… Als we met zijn allen een stuk minder voedsel zouden weggooien, hoeft er minder geproduceerd te worden en zullen de negatieve effecten op het klimaat afnemen. Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe dan? Bijvoorbeeld door thuis te beginnen met reduce, reuse en recycle!
Reduce
Reduce betekent verminderen. Om minder voedsel te verspillen, moet je minder producten kopen. Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje en koop alleen de producten die daarop staan. Zo voorkom je dat je wordt verleid door alle aanbiedingen wanneer je in de supermarkt loopt. Ook de hoeveelheden die je koopt, kunnen worden verminderd door deze goed af te stellen op het aantal personen en hun eetgedrag. Tijdens het koken is het belangrijk de hoeveelheden goed af te wegen. Kijk goed hoeveel pasta of rijst je per persoon nodig hebt en vermenigvuldig dit met het aantal personen voor wie je gaat koken. Je zult zien dat je op deze manier veel minder restjes overhoudt.
Reuse
Hoewel je bij reuse vaak in eerste instantie niet aan voedsel denkt, is het zeker mogelijk om voedsel te ‘hergebruiken’. Want hoe vaak worden restjes wel niet weggegooid, terwijl je deze nog makkelijk had kunnen bewaren? Doe je restjes in het vervolg dus in bakjes en gebruik deze de volgende dag als lunch bijvoorbeeld. Ook kun je je restjes in de diepvries bewaren, waardoor deze nog een stuk langer goed blijven. Van oud brood maak je heerlijke tosti’s.
Bovendien ligt er wat betreft reuse ook een grote verantwoordelijkheid bij horecabedrijven zoals wij. Zo brengen wij last minute overgebleven lunchproducten naar de voedselbank brengen of belanden deze in een Magic Box van Too Good To Go.
Recycle
Voedselrecycling wordt nog veel te weinig gedaan vinden wij, terwijl dit een goede oplossing is tegen voedselverspilling. Zo kan je compost maken van bijvoorbeeld groenten en fruitschillen. Zo wordt het overgebleven voedsel niet alleen weggegooid, maar krijgt het ook nog een functie. Bovendien hoeft voedselafval op deze manier niet verbrand te worden, waardoor er weer minder CO2-uitstoot is. Wist je dat je zelf ook aan de slag kan met zero food waste? De bedrijfslunch van de Buurtboer wordt op maat samengesteld. Geen overschot of tekort, maar zero food waste! Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem hieronder contact met ons op.
Probeer de Buurtboer een week uit
"*" indicates required fields