Twaalf jaar De Buurtboer in vogelvlucht

Binnenkort is het alweer twaalf jaar geleden dat Caroline van der Lande en Nikki Wiesman de Buurtboer lanceerden. Een moment om even bij stil te staan. In deze blog kijkt Caroline terug op twaalf jaar De Buurtboer. Een mooie reis met de nodige hobbels en bobbels, maar vooral met veel plezier. En lekker eten…

Antikraak

In januari 2010 startten Nikki en ik de Buurtboer. Vanuit een etage in een antikraakpand in de PC Hooftstraat probeerden we onze eerste klanten te vinden. Onze corebusiness? Bedrijfslunches leveren volgens drie speerpunten: vers, ambachtelijk en gemak. We begonnen met vijf klanten en een overzichtelijk Excel-sheetje. We deden alles zelf, van leveranciers bezoeken tot lunches bezorgen. Maar al snel hadden we onze eerste medewerkers in dienst en groeiden we uit onze zolderkamer. Én uit onze Excel-sheet. De etage ruilden we in voor ons eerste echte kantoor, in Amsterdam-Oost, en de Excel-sheet moest plaatsmaken voor professioneel plansysteem.

Mooie, maar ook vreemde mijlpaal

Vanaf toen ging het snel. Die eerste medewerkers werden er in no time vier en zo verdubbelde zich dat elke paar maanden. In 2012 al verhuisden we naar een loods van 300 vierkante meter op het Zeeburgerpad in Amsterdam. Daar hadden we een grote ruimte met koelcel waar pallets konden worden afgeleverd en kratten gevuld. In de kantoorruimte maakten we offertes en werden klanten nagebeld. Het eerste personeelsuitje kan ik me nog levendig herinneren. We gingen met zeven man – en vrouw – naar Scheveningen om te surfen en te eten. Ik vond het tegelijk een mooie, maar ook een vreemde mijlpaal, het besef dat we toe waren aan personeelsuitje voor de teamspirit.

Rockefeller Habits

De Buurtboer groeide door en er werd nog een paar keer verhuisd doordat we met het personeel simpelweg niet meer in ons productiepand pasten. In 2015 maakten we onze move naar een bedrijfspand in Duivendrecht van 1.500 vierkante meter. Met twintig fulltime medewerkers en dertig flexkrachten bedienden we 250 bedrijven in de Randstad met 3.000 lunches per dag. Dat was ook het jaar waarin we de Rockefeller Habits adopteerden, een strategie voor scale-ups. Het is een mooie methode als je structuur wil aanbrengen na de startup-fase. Want het is natuurlijk fantastisch als je snel groeit, maar hoe zorg je nou dat je met z’n allen flexibel blijft, zonder dat je in een chaos belandt? Een mooi moment ook voor Nikki en mij om ons aan te sluiten bij het netwerk van de Entrepreneurs’ Organization. Dankzij de inspiratie en de gestructureerde gesprekken die dat ons brengt, zorgen we dat de dingen die voor ons persoonlijk en zakelijk belangrijk zijn niet van ons lijstje verdwijnen.

Tweede vestiging en een app

Eind 2016 openden we onze tweede vestiging, in Rotterdam. Onze speerpunten waren nog dezelfde als toen we startten: vers, ambachtelijk en gemak. Door een vestiging in Rotterdam te openen konden we sneller en makkelijker onze klanten in de zuidelijke regio van Nederland bedienen. Ondertussen groeide ons personeelsbestand naar ruim vijftig personen. Om te voorkomen dat we na elke vijfde nieuwe klant weer nieuwe planners en accountmanagers moesten aannemen, werkten we aan een algoritme om deze processen te automatiseren. Mid 2018 ontwikkelden we een app, zodat onze klanten beter konden bijhouden wie er wel en wie niet zou van onze lunch gebruik zou maken. Dat hielp ons tegelijk om verspilling tegen te gaan.

Een positieve modus

Eind 2018 maakten we de move naar ons mooiste kantoor op de Pilotenstraat, in de Schinkelbuurt. Daar zaten we 1,5 jaar toen we, net als heel Nederland, verrast werden door corona. Daardoor was er mid 2020 helaas wéér een verhuizing, ditmaal naar het kantoor boven onze productielocatie in Amsterdam Zuidoost op de Keienbergweg. De afgelopen anderhalf jaar waren zwaar, maar we zijn er inmiddels klaar voor om weer met volle kracht vooruit te gaan. Vanuit ons oude pand, met een nieuw enthousiast team. We hebben er alle vertrouwen in dat het thuiswerkadvies binnenkort écht wordt opgeheven en dat we onze verjaardag straks kunnen vieren in deze positieve modus.

Meer weten?

Ook zin om weer samen met je collega’s te genieten van een lekkere en gezonde lunch? We denken graag met je mee. Meld je aan of neem eerst vrijblijvend contact op om eens over jouw wensen te praten.