Voedselverspilling? Daar doen wij niet aan!

Nederlandse consumenten gooien ieder jaar zo’n 2 miljard kilo aan voedsel weg. Het grootste deel daarvan bestaat uit brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen. Dat moet anders kunnen, vinden wij bij de Buurtboer. In deze blog vertelt onze managing director Stijn Nieman hoe wij hiermee omgaan.

Slim bestellen

Onze klanten vragen we op donderdag door te geven hoeveel medewerkers er de komende week meelunchen. Zo kunnen wij op vrijdag onze producten bestellen bij de bakker, de slager, de kaas- en de groenteboer. Dat is onze eerste stap in onze no-foodwaste-strategie: de lunches worden precies op maat besteld, we bestellen niets extra’s. Wat ook mooi is, is dat onze klanten zich ook verantwoordelijk voelen voor het zo min mogelijk weggooien van eten. Als ze – tijdelijk of voor de lange duur – wat minder salades of juist minder brood willen omdat het niet opkomt, geven ze dat aan ons door. Daar kunnen wij onze bestellingen weer op aanpassen. Daarnaast vragen we onze leveranciers ook – waar dat mogelijk is – om grootverpakkingen, zodat er minder verpakkingsmateriaal nodig is.

Goede bestemming voor onverhoopte restjes

Er kan natuurlijk altijd iets overblijven. Mensen komen onverwacht toch niet naar kantoor of een geplande vergadering gaat niet door. Dan wordt er iets afbesteld. Die producten – allemaal even kakelvers – brengen we naar de Voedselbank. Tijdens de coronacrisis zijn de maatregelen bij de Voedselbank aangescherpt en is het soms wat lastiger om iets in te brengen, maar zodra dat kan, zullen we dat zeker weer gaan doen.

Brood uitdelen op straat

En als er dan nog iets overblijft, eten we het zelf op. Brood dat een dagje ouder is doet nog prima dienst als tosti, daarom is vrijdag bij ons tostidag. Van een beurse avocado kun je heerlijke guacemole maken, en van de laatste beetjes groente fabriceren we een gezonde salade. Laatst hadden we ook een last-minute afzegging. We kregen toen hele broden geleverd die we niet allemaal zelf op konden eten. Onze tosti’s zijn lekker, maar er zit toch echt een grens aan hoeveel we er kunnen eten. Toen is een collega van productie de straat opgegaan en heeft aan willekeurige voorbijgangers ons heerlijke versgebakken brood uitgedeeld. Zo dragen ook wij ons steentje bij aan een duurzamer wereld.

Meer weten?

Ook zin om weer samen met je medewerkers/collega’s te genieten van een lekkere en gezonde lunch? We denken graag met je mee. Meld je aan of neem eerst vrijblijvend contact op om eens over jouw wensen te praten.