‘Voor kleinschaligheid ben ik niet in de wieg gelegd.’

Toen Nikki Wiesman en Caroline van der Lande begonnen met de Buurtboer deden ze dat om impact te maken. Ze willen veel mensen kunnen bereiken en een verschil maken. Nikki vertelt hoe ze dankzij hun schaalgrootte en slagvaardigheid hierin zijn geslaagd.

Niks blijft zoals het is

Ik geloof erin dat alles groei nodig heeft: ikzelf als persoon, maar ook mijn bedrijf. Ook de markt groeit en is constant in beweging. Een groot deel van de huidige studenten bereidt zich voor op een baan die nu nog niet eens bestaat. Alles is zo aan het veranderen, daar moeten we wel in mee gaan. Zodra we stil blijven staan worden we heel hard ingehaald. Alles om ons heen groeit, niks blijft zoals het is. Wij doen daar lekker aan mee.

Impact

Toen Caroline en ik met de Buurtboer begonnen, deden we dat om impact te maken. Het was niet onze ambitie om slechts vijf bedrijven te bedienen met onze lunches. We wilden een verschil maken. Niet alleen door een grote markt te bedienen, maar ook door een grote afzetmarkt te zijn voor onze leveranciers, te zorgen voor minder voedselverspilling en samen te werken met andere partners die ertoe doen. Voor kleinschaligheid ben ik niet in de wieg gelegd; ik word onrustig als het te langzaam gaat. Ik hou van grootsheid, dat mijn werk ergens om gaat en zichtbaar is. Misschien is dat nog steeds die marketeer in mij.

Van Excel naar een slim algoritme

Toen we begonnen deden we alles, van onze planning tot de bestellingen, in Excel. Dat was sowieso al niet echt leuk, maar toen we meer dan tien klanten kregen ging dat echt niet meer. Elke keer als we een product toevoegden, moest dat op elke sheet afzonderlijk worden toegevoegd en dan was er altijd wel weer een optelsom die niet klopte. Dat kostte ons uiteindelijk veel te veel tijd. Zo is ons bestelmodel ontstaan. Dat hebben we doorontwikkeld tot het bestelmodel dat er vandaag de dag staat, inclusief slim algoritme. Als we waren blijven hangen in die kleinschaligheid, zouden we vandaag niet staan waar we staan. Door onze grootte en slagvaardigheid kunnen we ons product steeds beter passend maken.

Klanten schrijven mee aan het algoritme

Onze klanten profiteren hier ook van. Zij krijgen betere prijzen omdat we meer afnemen maar ook een nog betere lunch, door online bij Mijn Buurtboer hun voorkeuren (en afkeuren) door te geven. Door steeds weer aan te geven wat ze lekker vonden en wat minder lekker, schrijven ze mee aan hun eigen algoritme. Alleen zij kunnen ons vertellen wat hun wensen en voorkeuren zijn, dat kunnen wij niet zelf. Maar onze kracht zit ‘m in het verwerken van die informatie. Op basis van weinig input krijg je een optimale lunch. Zo kunnen we groeien met minimale extra kosten en voorblijven op de concurrentie. We hebben een first mover advantage en dat willen we graag behouden. Daar zit de kracht van vooruitgaan en doorgroeien.

Klaar voor groei

Zo’n driehonderd bedrijven nemen inmiddels dagelijks hun lunch bij ons af. Maar alles is opgetuigd om door te groeien, we kunnen makkelijk het dubbele aantal klanten aan. En dan doel ik niet alleen op onze systemen, maar ook ons productieteam is er klaar voor, net als de leveranciers. De plannen zijn om in drie jaar tijd te verdubbelen. Daar zetten we op in en dat houdt het ook leuk en spannend voor onszelf en onze werknemers. Bij de Buurtboer houden we van een veranderende werkomgeving; er gebeurt hier altijd wel iets. Geen dag is hetzelfde en geen jaar is hetzelfde.

Meer weten?

Wil je weten hoe je jouw medewerkers een lekkere en gezonde lunch op maat bezorgt? Bestel dan een proeflunch of neem contact op om eens over jouw wensen te praten. We helpen je graag!