Waarom food waste een serieus probleem is

Stel je voor, een file van Utrecht naar Barcelona bestaande uit vrachtwagens boordevol voedsel. Zo veel voedsel verspillen we met z’n allen. Dat komt neer op jaarlijks wel 2 miljard kilo voedsel, verspreid over de hele voedselketen.
Wist je dat iedere speler in de keten een directe impact heeft op voedselverspilling? Ook wij, als de Buurtboer, kunnen onderdeel zijn van de oplossing van het food waste probleem. Deze uitdaging grijpen wij graag met beide handen aan, want het móet anders.

Een derde tot de helft van al het geproduceerde voedsel wereldwijd wordt weggegooid. De bedrijfscateringsector is zelfs verantwoordelijk voor 5 miljoen kg voedselverspilling per jaar, met soep en salade aan kop. Dit is niet alleen zonde van het vaak nog lekkere eten, maar heeft ook een grote impact op het milieu. Wij zien het onze plicht om als bedrijf in de food sector er alles aan te doen om 100% te gaan voor zero food waste. In deze blog lees je waarom food waste een serieus probleem is en hoe we het als onze missie zien om voedselverspilling tegen te gaan.

Het probleem van food waste

Het tegengaan van food waste is cruciaal en hard nodig. Voedselverspilling gaat gepaard met het uitstoten van schadelijke gassen zoals methaan, CO2 en stikstof. Het productieproces van voedsel vergt veel energie, grond en water. Wordt dit voedsel verspild? Dan is dit gehele proces voor niets geweest terwijl het milieu wél de impact heeft gevoeld.

Daarnaast moeten veel verse voedingsmiddelen ook worden gekoeld en worden voor de bewerking van producten enorme hoeveelheden water gebruikt. En om nog maar te zwijgen over de immense CO2-uitstoot die hierbij komt kijken. De voedselindustrie is verantwoordelijk voor een kwart tot een derde van de wereldwijde broeikasgassen uitstoot. En dat terwijl een heel groot gedeelte voedsel wordt weggegooid.

Wie zijn de grootste verspillers?

Voedsel kan in twee verschillende fasen worden verspild. Dit kan namelijk al tijdens het voedselproces, maar ook daarna, door consumenten. Tijdens het voedselproces moet je vooral denken aan gewassen die niet goed worden geoogst of producten die misvormd zijn. Consumenten verspillen vooral voedsel dat over de datum is of omdat ze te grote porties hebben gekookt of besteld. Consumenten zijn dan ook een van de grootste voedselverspillers.

Bij de Buurtboer zien we het als onze plicht om actief te streven naar zero food waste. Zo maken wij iedere lunch op maat, waardoor je precies de juiste hoeveelheden lunch ontvangt. Van onze lunch kun je zorgeloos genieten, want je draagt dan actief bij aan zero food waste!

Hoe je als individu voedselverspilling tegengaat

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich willen inzetten om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kun je in je eigen huis al de nodige maatregelen treffen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een boodschappenlijstje maakt als je naar de supermarkt gaat, en dan ook alleen de producten op het lijstje koopt. Hierdoor voorkom je dat je wordt verleid door alle aanbiedingen, die je uiteindelijk toch vaak weg moet gooien. Ook is het goed om restjes in een goed afgesloten bakje te bewaren en deze de volgende dag op te eten. Mocht je de restjes voor langere tijd willen bewaren, vries deze dan in. Zorg er bovendien voor dat je je producten (waar nodig) gekoeld bewaart. Nog een tip: ga niet zomaar uit van de houdbaarheidsdatum. Sommige producten kunnen veel langer mee (dit geldt voor Tenminste Houdbaar Tot-producten). Let op: ruik wel altijd even aan de producten.

Wil je een steentje bijdragen aan zero food waste? Neem contact met ons op en probeer de bedrijfslunch van de Buurtboer!