Zo kom je een stressvolle dag door

Een overvolle agenda op werk, een druk privéleven en weinig tijd voor rust. Deze periodes hebben we allemaal wel eens. De rust en kalmte bewaren is dan ook vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je weet hoe je met je stress om kunt gaan, voel je je automatisch fitter en werk je efficiënter. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet overloopt van stress en optimaal om kunt gaan met werkdruk? We bespreken in dit artikel 5 manieren om een stressvolle dag door te komen en efficiënt te blijven werken.

Wat is stress?

Je vliegt de deur uit en de auto in op weg naar werk voor een belangrijke meeting. File… Je hartslag gaat omhoog, je spieren spannen zich aan en het zweet breekt uit. We voelen ons allemaal wel eens gestrest tijdens of na een lange werkweek. Bij sommige mensen uit dit zich in ‘s nachts lang woelen, een gevoel van spanning of versnelde ademhaling.

Op het moment dat je stress ervaart, gedraagt je lichaam alsof het zich in een noodsituatie bevindt. Er worden hormonen losgelaten die ervoor zorgen dat je hartslag stijgt, je ademhaling versnelt en je spieren zich aanspannen. De zogeheten vecht- of vluchtreactie wordt geactiveerd. Hierbij signaleert je brein stress en zal het stresshormonen aanmaken. Dit zijn de mogelijke fysieke effecten van de vecht- of vluchtreactie:

  • Hogere hartslag en versnelde ademhaling: dit doet je lichaam om zo snel mogelijk bloed met zuurstof naar je spieren te pompen.
  • Zweten: om overhitting te vermijden.
  • Gespannen spieren: hierdoor kun je direct in actie komen in geval van nood.

Manieren om een stressvolle dag door te komen

Het minimaliseren van dagelijkse stress is belangrijk voor je gezondheid. Chronische stress is schadelijk en verhoogt de kans op problemen zoals hartklachten, depressie en angststoornissen. Hieronder vind je 5 manieren om een stressvolle dag door te komen en je productiviteit omhoog te krikken.

  1. Eet gezond: het klinkt achterhaald, maar het is nog steeds waar. Voeding heeft een enorme impact op je (mentale) gezondheid. Studies laten zien dat mensen die vaak bewerkte voeding en toegevoegde suikers tot zich nemen meer stress ervaren. [1}.
  2. Minder cafeïne: cafeïne is een stof die je terugvindt in koffie, thee, chocolade en energiedrankjes. Een teveel aan cafeïne kan ervoor zorgen dat de effecten van stress erger worden en je slaapritme verstoren [2].
  3. Loop een blokje om: op momenten van stress kan het helpen om je lichaam in beweging te brengen. Je hoofd leegmaken en frisse lucht zijn twee factoren die een positief effect kunnen hebben op je lichaam tijdens stress.
  4. Maak een realistisch to-do lijstje: wanneer je het overzicht verliest, kan je meer stress ervaren. Wil je stress verminderen? Maak een overzicht, een to-do lijstje. Verdeel je taken in hapklare blokken, zodat je niet overweldigd wordt.
  5. Pak je rust: na een drukke dag op werk is het cruciaal om voldoende rust te nemen. Ontspan met je favoriete hobby en zet je gedachten even helemaal uit. Deze momenten zijn onmisbaar. Je rust goed uit en verzamelt moed voor de volgende dag.

Verminder stress met een bedrijfslunch van de Buurtboer

Wanneer je bewerkte voeding of voeding met toegevoegde suikers tot je neemt, kun je last krijgen van stemmingswisselingen en neemt je energie een duik. Wil je nooit meer last hebben van een after dinner dip op werk? Laat de Buurtboer je bedrijfslunch regelen en geniet samen met je collega’s van gevarieerde salades, knapperig brood, biologische spreads en verse vleeswaren.

Voor ieder wat wils, de bedrijfslunch waar je blij van wordt. Ook benieuwd naar hoe een verse lunch op kantoor een positief effect heeft op de productiviteit binnen jullie bedrijf? Neem snel contact op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Ontvang vandaag korting

"*" indicates required fields

Hidden
Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.